Amnesty vaatii valtiojohdolta suoraa Kiina-puhetta

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Peking

Suomen valtiojohdon on Pekingin olympialaisissa syytä paikata vaikenemistaan Kiinan ihmisoikeustilanteesta, katsoo Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Kiinalaissotilaita Pekingin olympiastadionin edustalla 5.8.2008.

Johansson toivoo, että kisoihin matkustava pääministeri Matti Vanhanen (kesk) tuo Kiinan johdolle rehellisesti esiin pettymyksen siitä, että Kiina ei ole toteuttanut antamiaan lupauksiaan.

Jos pelätään, että äänekkäämpi ihmisoikeusasioiden ylläpito vaarantaisi kauppapoliittiset suhteet, ei analyysi Johanssonin mielestä ole oikea.

“Ja jos valtiojohdon analyysi on toinen, niin me ei oikeastaan tiedetä kumpi tässä on oikeassa, koska sitä ärhentelyä, kriittistä keskustelua ei Suomen valtiojohdon suusta ole kuultu.”

Johansson ottaa vertailukohdaksi Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin, joka on antanut paljon suomalaispuheenvuoroja voimakkaampia lausuntoja.

Kisojen avajaisiin osallistuvalla Vanhasella on ohjelmassaan myös tapaaminen muun muassa Kiinan pääministerin Wen Jiabaon kanssa. Pääministerin kansliasta on luvattu, että myös ihmisoikeuskysymykset ovat esillä.

Katsomossa
saa morkkiksen

Johanssonilla ja Amnestyllä ei ole mitään sitä vastaan, että Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen matkustavat kisoihin, kunhan kriittistä dialogia käydään. Sellaista viestiä ei kuitenkaan ole esimerkiksi presidentiltä kesän aikana tullut. Halonen lähtee kisoihin vain kannustamaan suomalaisurheilijoita.

Johansson sanoo uskovansa, että kuka tahansa Halosenkin asemassa oleva ja hänen maailmankatsomuksella varustettu henkilö tuntee “pientä morkkista”, jos menee vain kisoihin istumaan.

“Se, että tässä edeltävät kuusi kuukautta on oltu täysin hiljaa, eikä ole ollut minkäänlaista julkista kannanottoa esimerkiksi yhteisesti EU:n tasolla, johon Suomi olisi liittynyt, on kyllä meille pettymys.”

Toiveiden
tynnyri tyhjeni

Kiinan olympialaisista on toivottu suurta mahdollisuutta maan ihmisoikeustilanteen parantamiseen. Toisin on Johanssonin mukaan käynyt Kiinan hallituksen lupauksista huolimatta.

Muutaman vuoden kestänyt suhteellisen positiivinen trendi, jossa muun muassa tietyistä rikosnimikkeistä on luovuttu ja kuolemantuomiolle vaaditaan korkeimman oikeuden siunaus, on päinvastoin kääntynyt viimeisen vuoden aikana toiseen suuntaan.

“Nimenomaan olympiakisojen verukkeella on Kiinassa tapahtunut enemmän ihmisoikeusloukkauksia”, Johansson summaa.

Hänen mukaansa ihmisiä on esimerkiksi kuljetettu kotiarestiin entisille kotipaikkakunnilleen. Niiden juristien ja toimittajien kohdalla, jotka ovat puolustaneet ihmisoikeusloukkausten kohteeksi joutuneita, puhutaan pitkistä vankeustuomioista.

Johanssonin mukaan on kuitenkin vielä ennenaikaista antaa arviota sitä, saako Kiina kisoista propagandavoiton ja jonkinlaisen hiljaisen siunauksen politiikalleen.

Amnesty antaa Pekingin kisoista ja niiden seuraamuksista oman raporttinsa Johanssonin mukaan joskus loppuvuodesta.

Järjestö seuraa kisojen sujumista tarkasti, mutta pitää muuten niiden ajan matalaa profiilia. Esimerkiksi mielenosoituksia ei järjestetä, koska urheilijoille halutaan antaa kisarauha.

Teksti
Pekka Pohjolainen, STT

Kuva
Ituso Inouye / AP / Lehtikuva