Amerikkalaisten on pakko tottua uusiin kulutustapoihin

bensiini
Teksti
Karri Kokko
supermarket chicagossa

Asuntokuplan puhkeaminen, sitä seurannut luottokriisi ja bensan ja ruuan hinnan räjähdysmäinen nousu on järkyttänyt amerikkalaisia perin pohjin. Heille on alkanut valjeta synkkä totuus: polttonesteiden ja elintarvikkeiden hinnat ovat ja pysyvät huippukorkealla ja siihen on sopeuduttava muuttamalla kulutustottumuksia.

Bensan hintojen kanssa tilanne on tukala erityisesti maan köyhillä alueilla. Niiden asukkaiden tuloista menee jo nyt jopa 15 prosenttia bensaan. Koko maan keskiarvo on neljä prosenttia.

Selkeimmin polttoaineen hintojen nousun näkee autokaupassa.

”Olen yrittänyt metsästää Toyotan Priusta jo pitkään, mutta se on myyty kaikkialla loppuun”, manailee Ben Thomason. Niistä ja muista hybrideistä on monin paikoin jonotuslistoja, mutta myös käytetyt pikkuautot ovat kadonneet autokaupoista. Bensasyöpöt jättimaasturit eivät enää kelpaa kenellekään, vaikka ne ovat yhä autovarkaiden lempisaalista.

Tiedotusvälineissä valistetaan kuluttajia siitä, että nopeuksia pudottamalla bensaa kuluu vähemmän ja että rengaspaineiden tarkastus säästää myös polttoainekuluja.

Matkailuala saa myös varustautua huonoihin aikoihin: yhä useampi amerikkalainen aikoo pysytellä loma-ajan kotona ja jättää bensaa polttavat reissut väliin.

Ruuan hinnat hirvittävät

Ruuan hinnatkin alkavat olla varsin korkealla. Kananmunien hinta on noussut pienessä ajassa yli 30 prosenttia, leivän 20 prosenttia ja muropaketista saa maksaa pian 5 dollaria eli yli 3,2 euroa.

”Munat maksavat jo lähes kolme dollaria”, kauhisteli iäkäs asiakas ruokakaupassa. ”Eikä tuoremehu ole enää koskaan tarjouksessa.”

Yhä useampi amerikkalainen tilaa elintarvikkeet netin kautta, sillä se estää impulssiostokset ja bensaakin säästyy. Kuluttajia neuvotaan turvautumaan kuponkeihin ja erikoistarjouksiin.

Keskimäärin amerikkalainen perhe käyttää vain reilut seitsemän prosenttia tuloistaan elintarvikkeisiin, mutta tätä tahtia tuo luku muuttuu tämän vuoden aikana.

Kulutuksen hyytyminen näkyy myös yritysmaailmassa.

Keittiö- ja makuuhuonetarvikkeisiin erikoistunut ketju Linens and Things ajautui konkurssiin, samoin kuin miesasiakkaiden suosima elektronisia kapistuksia myyvä Sharper Image. Jopa jättimäinen rautakauppaketju Home Depot on joutunut supistamaan toimintaansa.

Liiketiloja ammottaa tyhjillään lähes jokaisessa ostoskeskuksessa ja paikalliset pikkuyritykset sulkevat oviaan lopullisesti yksi toisensa jälkeen.

Teksti Päivi Sinisalo (STT)
Kuva Gene J. Puskar / AP / LK