Amerikkalaissotilaat polttivat Koraaneja, afganistanilaiset raivostuivat: Kuinka pyhän kirjan saa hävittää?

Afganistan
Teksti
Katri Merikallio
Afganistanilaiset raivostuivat amerikkalaissotilaille, jotka tietämättömyyttään hävittivät Koraaneja polttamalla. Kuva Javid Besharat / AP / Lehtikuva.

Mellakat ja yhteenotot kiihtyivät jälleen torstaina ja ainakin kahdeksan ihmisen kerrotaan kuolleen yhteenotoissa eri puolilla Afganistania. Heidän joukossaan on kaksi Naton sotilasta.
Amerikkalaisten tukikohtien lisäksi vihaiset mielenosoittajat ovat hyökänneet norjalaisten ja ranskalaisten ylläpitämiin tukikohtiin.

Talebanin tiedottaja kehotti torstaina kaikkia afgaaneja hyökkäämään miehittäjä joukkojen tukikohtiin sekä hakkaamaan ja tappamaan länsimaalaisia.

Pitkälti toistakymmentä ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen, kun roskia keräämään tulleet paikalliset löysivät Yhdysvaltain tukikohdassa Bagramissa roskien joukosta poltettuja Koraaneja.

Uutistoimistojen mukaan Koraanit oli tuotu hävitettäväksi lähellä sijaitsevasta pidätyskeskuksesta.

Yhdysvaltain joukkojen edustajat pyysivät keskiviikkona vuolaasti anteeksi Koraanien polttamista.

Vankien kerrottiin välittäneen toisilleen väkivaltaa lietsovia viestejä Koraanien sivuilla.

”Ne poistettiin käytöstä hyvästä syystä, mutta niiden hävittäminen tapahtui huonolla tavalla”, totesi amerikkalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille.

”Tässä kohdin harkinta on pettänyt, mutta kunnioituksemme islamia kohtaan ei ole vähentynyt.”

Nato-joukkojen kenraali John Allen sanoi, että joukot koulutetaan uusien ohjeiden mukaan uskonnollisen materiaalin käsittelyssä.

Yhdysvaltain joukoilla on lehtitietojen mukaan ollut käytössään yksityiskohtaiset ohjeet Koraanin kohtelusta. Niiden mukaan Koraania saa käsitellä vain puhtain käsin, sitä ei saa viedä wc:hen tai laskea lattialle. Hyllyssä Koraani tulee sijoittaa ylimmälle tasolle eikä sen päälle saa asettaa muuta.

Sen sijaan Koraanin hävityksestä ei ole ohjetta.

Puhtaaseen kankaaseen

Islamin uskon mukaan Koraani on Jumalan sanelema ja sen vuoksi kirja se on erityisen pyhä.

Koraani ei kuitenkaan anna ohjeita siitä, miten käytöstä poistettu tai lukukelvottomaksi käynyt Koraani pitäisi hävittää oikein.

Suomen islamilaisen yhdistyksen puheenjohtaja Omar Mohammed Hussein sanoo, että amerikkalaisten olisi pitänyt luovuttaa Koraanit paikalliselle imaamille. Hänen tehtävänsä olisi ollut päättää, mitä niille tehdään.

”Myös meillä Koraanin hävittämisestä päättää imaami”, Omar Mohammed Hussein sanoo.

Eri puolilla maailmaa on ollut vallalla monenlaisia oikeina pidettyjä käytäntöjä. Vanha tapa on ollut kietoa Koraani puhtaaseen pellavakankaaseen ja vain säilöä se turvallisessa paikassa.
Kankaaseen käärittyjä Koraaneja on myös haudattu pyhänä pidettyyn maahan kuten moskeijan läheisyyteen.

Koraanin polttamista ei pidetä hyväksyttävänä, sillä tuli liitetään helposti paholaiseen.

Koraania saa lukea myös ei-muslimi, mutta jos joku vihollisena pidetty polttaa Koraanin, se on hyvin paha asia”, Omar Mohammed Hussein sanoo.

Turvallisuusasiantuntijat eivät pidä mellakointia yllätyksenä. Tunnelma maassa on ollut kireä jo pitkään, ja räjähdys on vain odottanut kipinää.

Afgaaneja ovat kuohuttaneet erityisesti tuoreet kuvat, joissa amerikkalaissotilaat virtsasivat afgaanikapinallisten ruumiiden päälle ja uutinen siitä, että amerikkalaiskoneet tappoivat vastikään vuoristossa kahdeksan paimenessa ollutta afgaanilasta, jotka olivat sytyttäneet nuotion lämmitelläkseen keskellä kylmää talvea. Amerikkalaiset pahoittelivat virheiskua.