Alex-myrsky kiihtymässä hurrikaaniksi - BP:n pelastustoimet viivästyvät

hurrikaanit
Teksti
Netta Vuorinen
Tältä Alex näytti maanantaina. Kuva AP / Lehtikuva.

Meksikonlahdelle odotetaan tänään kovaa tuulta ja merenkäyntiä, kun trooppinen myrsky Alex voimistunee hurrikaaniksi asti. Alexin ennustetaan kulkevan noin 80 kilometrin päässä Louisianan rannikosta, missä öljykatastrofin jälkiä yhä siivotaan.

Viranomaiset arvioivat, että Meksikonlahdella räjähtäneen öljynporauslautan jäännöksistä vuotaa päivittäin 35 000 – 60 000 tynnyrillistä öljyä. BP:n pelastustoimet ovat edenneet niin, että öljyä kerätään päivässä noina 28 000 tynnyrillistä.

Alex viivyttää BP:n suunnitelmia asentaa kolmas öljynkeräysputki vuotokohdan päällä sijaitsevaan kupuun. Uuden putken avulla öljyä saataisiin talteen jopa 53 000 tynnyrillistä päivässä. Alexin takia yritys jää ensi viikkoon.

Pelastustyöntekijät ahkeroivat pitääkseen meressä kelluvan öljyn poissa Meksikonlahden rannikkoalueilta ja eläinten pesimäpaikoilta. Alexin mukanaan tuoma raju sää voi tehdä yrityksen tyhjäksi.

”Jos myrsky voimistaa merenkäyntiä, meillä on ongelma”, sanoo Robert Whittington, joka on työskennellyt satamissa 20 vuotta. ”Emme voi kuin odottaa, mitä tapahtuu.”

Lue muut jutut Meksikonlahden öljykatastrofista ja sen seurauksista täältä.

Lähde Reuters