Air Francen koneen kohtalo: sittenkin pommi-isku?

Air France
Teksti
Jukka Ukkola

Kadonnutta ranskalaiskonetta etsitään edelleen kuumeisesti, samoin kuin syytä turmaan. Asiantuntija ei kuitenkaan usko salamateoriaan. Katso, miltä näyttää salamanisku lentokoneeseen.

Lentokoneen siipi

Kuva Roni Rekomaa / Lehtikuva

Air Francen lentokoneen katoaminen Brasilian ja Pariisin välillä maanantaina saattoi periaatteessa johtua salamaniskusta tai hyvin voimakkaasta turbulenssista, mutta asiantuntijoiden mielestä tämä on luultavasti hätäselitys.

”Se ei ole aivan mahdotonta, mutta äärimmäisen epätodennäköistä. Pidän edelleen paljon todennäköisempänä vaihtoehtona terrorismia – esimerkiksi aikapommia”, sanoo suomalainen kokenut lentoturvallisuusasiantuntija, jonka itsensäkin ohjaamat koneet ovat pari kertaa joutuneet salamaniskun kohteiksi.

Ammattilaiset perustelevat epäilyään monella seikalla. Ensinnäkin on erittäin harvinaista, että pitkänmatkan lennoilla tapahtuu mistään ulkoisesta syystä katastrofia lennettäessä matkakorkeudessa, siis yli kymmenessä kilometrissä. Onnettomuudet sattuvat yleensä nousuissa, laskuissa tai matalalennossa.

Voimakkaitakin turbulensseja ja ukkospilviä kyllä on myös yläilmoissa, mutta ne eivät yleensä pysty hajottamaan isoa konetta. Koneiden terävät kulmat esimerkiksi siivissä ja peräsimessä on varustettu staattisen sähkön purkupiiskoilla, jotka eliminoivat salamaniskut. Piiskat saattavat sulaa tai irrota, mutta yleensä ne pelastavat itse koneen.

Myös koneen sähkö- ja yhteydenpitojärjestelmät on varmistettu niin monella tavalla, että yhteyden katkeaminen yhtäkkiä kesken lennon tuntuu mahdottomalta, sanoo turvallisuusasiantuntija. Hän korostaa kuitenkin, että varmuudella onnettomuuden syytä ei voida tietää, ennen kuin löytyy – jos löytyy – lennon taltiointilaite, niin sanottu musta laatikko.

”Siellä ovat tiedot kaikista lennon tapahtumista, ja vasta niiden perusteella voidaan sanoa, mitä todella tapahtui.”


Katso miltä näyttää salamanisku lentokoneeseen
.

Lue myös Aamulehden aiemmin julkaistu artikkeli aiheesta.

Uutisen taustoja SK:n aiemmin ilmestyneessä jutussa.

[Kuvat:Brazil France Plane]