Ahdistelutapaus kuohuttaa Intiassa - syyllinen lukkojen taakse 20 vuoden jälkeen

ahdistelu
Teksti
Anna Nuutinen

Intiassa nousi otsikoihin parinkymmenen vuoden takainen rikos, kun oikeus korotti 14-vuotiasta tyttöä ahdistelleen poliisin tuomiota. Keskiluokan raivon symboliksi noussut tapahtumasarja ei ole vielä loppuun käsitelty.

Intia
Intiassa osoitettiin mieltä päivittäistavaroiden hintojen nousun vuoksi huhtikuun lopulla. Kuva Rajesh Kumar Singh / AP / Lehtikuva.

Tavallisen keskiluokkaisen perheen tytär Ruchika Girhotra oli vuonna 1990 orastava tennislupaus. Kotikaupunki Panchkulan poliisipäällikkö ja tennisyhdistyksen johtaja Shambu Rathore kävi tyttöön käsiksi toimistossaan. Tilanne keskeytyi Ruchikan ystävän Aradhnan tullessa sisään. Järkyttyneet tytöt pakenivat paikalta.

Ruchikan isä teki tapahtuneesta ilmoituksen. On väitetty, että ilmiannosta sai alkunsa järjestelmällinen kampanja, jolla poliisi ahdisteli ja nöyryytti perhettä vuosikaudet.

Ruchika erotettiin koulusta, mihin Rathoren väitetään käyttäneen vaikutusvaltaansa. Poliisi syytti tytön veljeä rikoksista. Lopulta hänet pidätettiin laittomasti kahden kuukauden ajaksi. Veli sanoo myös joutuneensa kidutetuksi. Poliisit painostivat perhettä perumaan ilmoituksen.

Lopulta Ruchika ei enää kestänyt painetta. Hän myrkytti itsensä hengiltä 18-vuotiaana. Pian kuoleman jälkeen veli vapautettiin ja perhe pakeni paikkakunnalta.

Ahdistelusta tehty ilmoitus eteni hitaasti. Muutaman poliitikon epäillään jarrutelleen syytteen nostamista. Samoihin aikoihin Rathore ylennettiin osavaltion poliisijohtoon.

Aradhnan perhe jatkoi taistelua Rathoren saattamiseksi vastuuseen. Hitaaseen prosessiin liittyi loputtomia kuulusteluja, jutun siirtelemistä oikeusistuimesta toiseen sekä lukuisia lykkäyksiä.

Lopulta viime joulukuussa Rathore todettiin oikeudessa syylliseksi Ruchikan ahdisteluun. Tuomio oli puoli vuotta vankeutta ja 1000 rupian (noin 17 euron) sakot. Mies pääsi vapaaksi takuita vastaan.

Koko keskiluokan tytär

Ruchikan tapaus ei ole ainutlaatuinen Intiassa. Siihen kuitenkin sisältyy piirteitä, jotka kiinnostavat mediaa ja kansaa. Joulukuinen tuomio laukaisi mediavyöryn, jota johtivat kaupalliset uutiskanavat, erityisesti delhiläinen NDTV.

Jutusta kaivettiin esille kaikki yksityiskohdat. Uutiskuvissa vähintään tunnin välein ylimielisesti virnuillut Rathore aiheutti raivoa katsojissa, jotka löysivät Girhotran perheestä osuvan samastumiskohteen. Ruchikasta tuli koko keskiluokan yhteinen tytär. Tuohtumusta purettiin myös tv-keskusteluissa, joihin kansalaiset saivat osallistua tekstiviestein.

Talouskasvun myötä voimistunut keskiluokka näyttää löytäneen kanavan, jonka kautta protestoida yhteiskunnan epäkohtia. Seksuaalinen häirintä, poliitikkojen rikolliset kytkökset, poliisin asettuminen lain yläpuolelle sekä oikeusjärjestelmän alttius manipulaatiolle kulminoituvat 14-vuotiaan tennislupauksen kohtaloon.

Kansan oikeustajua loukannut tuomio synnytti liikkeen, jonka keulakuvaksi nousi ystävälleen vuosikaudet oikeutta hakenut Aradhna Parkash. Asia nousi esille myös parlamentissa, jossa vaadittiin uudistuksia oikeuskäytäntöihin.

Taistelu jatkuu

Uusin käänne tarinassa tapahtui hiljattain, kun oikeus korotti Rathoren tuomiota 18 kuukauteen. Tuomari myös totesi, että aiempi tuomio oli virhe. Mies passitettiin lukkojen taakse ensimmäistä kertaa koko prosessin aikana.

Monet pitävät tuomiota edelleen liian kevyenä. Naisjärjestö AIDWA:n mukaan oikeus ei pidä seksuaalista ahdistelua edelleenkään vakavana rikoksena, vaikka uhri olisi alaikäinen ja tekijä auktoriteettiasemassa.

Ruchikan lähipiiri on tyytyväinen tuomioon. Heidän mukaansa se on signaali siitä, ettei poliisi ole lain yläpuolella. He kuitenkin korostavat, että taistelu ei ole ohi.

Heinäkuussa pitäisi selvitä, syytetäänkö Rathorea oikeudessa perheen ahdistelusta ja Ruchikan ajamisesta itsemurhaan. Jos tytön katsotaan olleen alaikäinen jälkimmäisen tapahtuessa, jopa kuolemantuomio on mahdollinen.

Vastapuoli on yrittänyt herättää keskustelua median vallasta ja sen jakamista tuomioista. Yritystä vesittää kuitenkin se, että syylliseksi julistetun kasvoilla ei ole katumusta näkynyt.

Vielä on vaikea arvioida, onko Ruchikan kohtalolla todellista vaikutusta intialaisen yhteiskunnan epäkohtiin. Sen vanavedessä esiin on jo noussut muita vastaavia tapauksia. Varmaa on vain kaapelikanavien mainostulot.

Lähteet: Hindu, NDTV