Äänestäjät näpäyttivät, mutta Merkel ei aio muuttaa pakolaispolitiikkaansa

Vaalitulos on myös tyytymättömyyden ilmaus taloustilannetta kohtaan, arvioi tutkija Kimmo Elo.

äärioikeisto
Teksti
Hannu Pesonen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Maahanmuutto- ja islaminvastainen Alternativ für Deutschland (AfD) kuritti liittokansleri Angela Merkeliä tämän kotikentällä. CDU jäi Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion vaaleissa kolmanneksi SPD:n (30,6 %) ja AfD:n (20,8 %) taakse historiallisen heikolla äänimäärällä (19 %).

Mitä vaalitulos kertoo Saksan poliittisesta tilanteesta, Turun yliopiston Eurooppa-opetuksen lehtori, valtiotieteiden tohtori Kimmo Elo?

”Suurin selittäjä on tapa, jolla Merkel on hoitanut pakolaiskriisiä. Tulos on myös laajempi tyytymättömyyden ilmaus taloustilannetta kohtaan. SPD on viime aikoina menestynyt melko hyvin. Tulos lisää pohdintaa, onko sen ja CDU:n hallitusliitto tarpeen ensi vuoden liittopäivävaalien jälkeen.”

Miten tulos muuttaa Saksan pakolaispolitiikkaa?

”En usko, että Merkel lähtee sitä muuttamaan. CDU:lle on poliittisesti paljon ongelmallisempaa, jos syntyy mielikuva, että se antaa AfD:lle periksi.”

Kuinka paljon vaalitulos heikentää Merkelin asemaa?

”Ei oleellisesti, vaikka Saksan liittopäivävaalit hävitäänkin yleensä sisäpoliittisilla kysymyksillä. Kun katsoo hänen tilalleen pyrkiviä, varteenotettavaa vaihtoehtoa ei näy.”

Mitä vaaleista voi päätellä koko Saksaa ajatellen?

”Kyse on melko pienestä itäisen Saksan osavaltiosta, jonka poliittinen kartta on yhä toisenlainen kuin lännessä. Osavaltiovaalien asetelma on yleensä aika alueellinen. AfD:n kannatus vaihtelee rajusti: oikeistopopulismi on saanut eniten jalansijaa siellä, missä maahanmuuttajia on vähiten.”

Selittyykö AfD:n menestys vain pakolaisvastaisuudella?

”AfD:n kannattajia ovat myös kohtalaisen hyvissä työpaikoissa olevat kansalaiset, joita pelottaa esimerkiksi työpaikan menettäminen. AfD kytkee pakolaisteemaan talousretoriikkaa: työpaikat katoavat, eivätkä työttömät saa töitä.”

Miten AfD eroaa uusnatsien NPD-puolueesta?

”AfD ei kyseenalaista demokratiaa ja oikeusvaltiota vaan tarjoaa poliittisesti korrektimman vaihtoehdon. Se on tärkeää Saksassa, jossa historiallinen muisti elää vahvana. Tämä näkyi Mecklenburg-Etu-Pommerissa, missä NPD romahti.”

Nostaako tulos oikeistopopulisteja muissa EU-maissa?

”Oikeistopopulistiset puolueet pyrkivät toki hyödyntämään tulosta parhaansa mukaan. Miten se onnistuu, on vahvasti sidoksissa kansalliseen tilanteeseen.”

Kuinka pitkälle muukalaispelon lietsonta riittää poliittisen menestyksen nosteeksi?

”Maahanmuuton pysyminen päivänpolitiikan teemana kytkeytyy pitkälti siihen, miten tilanne kehittyy EU:n lähialueilla. Se puolestaan ei ole yksin eurooppalaisten käsissä.”

”Siihen nähden, että pakolaiskriisissä on kyse vain vuoden aikana saapuneesta valtavasta ihmisjoukosta, Saksa on selvinnyt siitä aika vähin vaurioin. Eikä oikeusvaltion pidä torjua avointa kansalaiskeskustelua. Juuri ongelmien sysääminen marginaaleihin ruokkii populistisia liikkeitä.”