Tulevaisuuden valaistusta voidaan ohjata asukkaan sydämensykkeellä

ikääntyminen
Teksti
Jukka Ukkola

Aladin-hanke tuo valoa kansalle tarpeen mukaan.

Hehkulamppujen kieltäminen ja ledit eivät ole ainoita asioita, jotka muuttavat valoympäristöämme lähivuosina. EU:n rahoittamassa Aladin-hankkeessa kehitellään uudentyyppistä valaistusta, jonka tarkoituksena on parantaa erityisesti vanhusten eloa nykymaailmassa, jossa yhä enemmän aikaa vietetään keinovalaistuksessa.

Nykyiset valot yleensä mollottavat sillä teholla, mihin ne on etukäteen säädetty, mutta Aladin-järjestelmässä niiden kirkkautta ohjataan keräämällä tietoa siitä, mitä asukas tekee.

Tieto saadaan erityiskäsineisiin sijoitetuista bioantureista, jotka rekisteröivät muun muassa sydämenlyöntejä ja ihon sähkönjohtavuutta, joka lisääntyy toiminnan aikana ja vähenee levossa. Tiedot syötetään langattomasti valaistusjärjestelmään, joka tulkitsee niitä automaattisesti ja lisää tai vähentää valoa tarpeen mukaan.

Jos siis systeemi tulkitsee, että mummo on nyt ompeluhommissa, valoa annetaan lisää, mutta jos hän näyttää nukahtaneen kesken kaiken, ympäristö himmenee. Sitä uutinen ei kerro, kuinka kätevää sensorisormikkaiden käyttäminen on ompeluhommissa, mutta eiköhän siihenkin ratkaisu löydy, sillä tutkijoita on kuudesta maasta.

Tarvittaessa Aladin voi aamuisin lempeästi herätellä asukkaan lisäämällä valoa asteittain, tai tuudittaa iltaisin uneen himmentämällä.

Valot voivat myös varoittaa vaaranpaikoista, kuten portaista, ja myös sävyjen ja värien käyttömahdollisuuksia tutkitaan.

Systeemiä on kokeiltu laboratorio-oloissa yli sadalle koehenkilölle Itävallassa, Italiassa ja Saksassa. Kokeissa huomattiin, että ikäihmiset oppivat Aladinin käytön nopeasti ja heidän hyvinvointinsa parani monella tavalla. Tutkijat arvioivat, että markkinoille tullessaan kotiin asennettava Aladin-järjestelmä maksaisi noin 5000 euroa.

Korkeahkon hinnan toivotaan korvautuvan terveydellä.

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että valaistuksen määrä ja laatu vaikuttavat merkittävästi terveyteemme ja hyvinvointiimme”, selittää itävaltalaisen Vorarlbergin yliopiston professori Edith Maier Alpha Galileo -tiedeuutistoimistolle.

Heikko valaistus voi esimerkiksi aiheuttaa näköongelmia ja masennusta, häiritä unirytmiä ja vaikeuttaa lukemista.

Ledit ovat uudenlaisia kansankynttilöitä

Riitta Rekiranta

Myös Suomessa testataan uudenlaista valaistusta.

Kauniaisissa sijaitsevassa Kasavuoren koulussa ja Kauniaisten lukiossa kokeillaan kevään mittaan, miltä tuntuu työskennellä led-valojen loisteessa. Testattavina olevat valoputket sopivat suoraan perinteisten loisteputkien tilalle ja ovat niitä pitkäikäisempiä ja ympäristöystävällisempiä, koska ne eivät sisällä elohopeaa eivätkä lyijyä.

Mikäli kokemukset ovat positiivisia, tarkoitus on vaihtaa kaikki loisteputket ledeihin, kertoo rehtori Riitta Rekiranta. Investoinnin lasketaan maksavan itsensä muutamassa vuodessa mm. sähkönkulutuksen pienentyessä.

Kasavuoren koulun idean taustalla on myös halu toteuttaa kestävää kehitystä ja totutella siihen käytännössä esimerkiksi laskemalla ledien tuottamia säästöjä ja pohtimalla opetuksen yhteydessä, miten niiden käyttö vaikuttaa laajemmin kasvihuonepäästöihin ja muuhun ympäristöön.

Led-valo on päivänvalon kaltaista. Tutkimusten mukaan tällaisessa valossa mukana olevalla sinisellä aallonpituudella voi olla myönteisiä vaikutuksia vireyteen, ja ledien välkkymättömyydellä voidaan välttää stressiä ja levottomuutta, kertoo valoputkien toimittajan, kajaanilaisen Valtavalo Oy:n toimitusjohtaja Markku Laatikainen.

Yhtiöllä on käynnistymässä koulupilotteja myös muualla maassa.

Kuva: Vastavalo Oy