Käteinen raha voi levittää viruksia ja bakteereja – Kolikot ovat seteleitä turvallisempi vaihtoehto

Kolikot sisältävät kuparia, joka luonnostaan torjuu mikrobeja.

bakteerit
Teksti
Lassi Lapintie

Koronapandemia on tehnyt mikrobien ja virusten leviämistapojen ajattelusta arkea monille. Yhtenä taudinaiheuttajien levittäjänä pidetään käteistä rahaa, joka kiertää useiden käsien kautta.

Virukset ja bakteerit voivat elää erityisesti paperirahan pinnalla, mutta kolikoita on perinteisesti pidetty turvallisempana, sillä niiden sisältämä kupari torjuu mikrobeja luonnostaan.

Kolikoiden mikrobeja torjuvat ominaisuudet on vahvistettu uudessa eurooppalaistutkimuksessa, jonka mukaan eurokolikot ovat seteleitä turvallisempia, mutta eivät täysin vaarattomia.

Tutkijat testasivat viiden ja kymmenen sentin sekä euron kolikoita, joita verrattiin viiden euron seteliin. Näihin tartutettiin bakteereja, joiden määrä mitattiin vuorokautta myöhemmin.

Kolikoihin kokeissa siirrettyjen bakteerien määrä väheni vuorokaudessa noin 97–99 prosentilla. Sen sijaan seteleistä vastaavaa bakteereja tappavaa vaikutusta ei havaittu.

Bakteerit eivät hävinneet kolikoistakaan kokonaan, joten varovaisuus kannattaa myös kolikoiden kohdalla.

“Seteliin verrattuna kolikot näyttävät torjuvan mikrobeja. Useimmissa kokeissa bakteerit eivät kuitenkaan kokonaan tuhoutuneet. Näin ollen myös kolikot voivat toimia mikrobien levittäjinä”, tutkijat kirjoittavat artikkelissaan.

 

Eurokolikot tehdään kupariseoksista. Euron ja kahden euron kolikot ovat 75-prosenttisesti ja sentit 89-prosenttisesti kuparia. Setelit painetaan puuvillakuidusta valmistetulle setelipaperille.

Aiemmassa tutkimuksessa on todettu, että myös covid-19-tautia aiheuttava koronavirus elää lyhyemmän aikaa kuparipinnoilla kuin setelipaperin tapaisilla pinnoilla.

“Jos pandemian aikaan käteistä on käytettävä maksamiseen, kolikot ovat seteleitä parempia”, kertoo tutkija, professori Johannes Knobloch tiedotteessa.

Professorin mukana turvallisin vaihtoehto on kortilla maksaminen, jonka voi nykyisin tehdä pikkuostosten kohdalla kokonaan ilman kosketusta.