Lääkeyhtiöt vaativat: miljardeja euroja julkista rahaa koronarokotteen kehittämiseen – Kyse ei ahneudesta, vakuuttaa etujärjestöpomo

Myös sääntelyn väliaikaista höllentämistä olisi syytä harkita, sanoo lääketeollisuuden kansainvälisen etujärjestön puheenjohtaja.

koronavirus
Teksti
Mika Horelli

Suurten kansainvälisten lääketeollisuusyritysten johtajat vaativat valtioita osallistumaan koronavirusrokotteen kehittämisen kustannuksiin.

Ranskalaisen rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin varatoimitusjohtaja David Loewin mukaan valtioilta pitäisi herua miljardeja euroja jo ennen kuin tulevan rokotteen toimivuudesta on mitään varmuutta.

Lääkeyritykset epäilevät, että ilman lisärahoitusta ne eivät välttämättä kykene hankkimaan riittävää määrää rokotteiden raaka-aineita ja lisäämään tuotantoaan siinä määrin kuin koronavirusrokotteen valmistaminen koko maailman tarpeisiin vaatii.

Lääkepomojen mukaan on mahdoton ajatus, että lääketeollisuus kantaisi yksin ensin rokotteen kehittämisen ja perään sen jakelun aiheuttamat kustannukset. Näin, vaikka maailman lääketeollisuuden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2018 oli huimat 1 110 miljardia euroa.

Lääkeyhtiöt kuitenkin kiistävät syytökset ahneudesta.