Jussi Kivipuro, Greenpeace: Tarvitsemme johtajia, jotka vievät ilmastopuheista tekoihin

Hiilitehokkaat yritykset ovat tulevaisuuden voittajia, kirjoittaa Jussi Kivipuro.

Kööpenhaminan joulukuisen YK-ilmastokokouksen lähestyessä maailma kaipaa yhä kipeämmin ratkaisuja. Puheet käyvät kuumana eri energiantuotantomuodoista, mutta monet muut merkittävät mahdollisuudet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tarvitsemme johtajia, jotka vievät puheista tekoihin. Kansainvälisen teknologiatutkimusyrityksen, Forresterin, raportin mukaan tieto- ja viestintäteknologian ratkaisut voivat vähentää jopa 15 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Näillä päästöillä on hinta, joten kyseessä on myös mittava liiketoimintamahdollisuus.

Vaikka ilmastonmuutos on ollut pinnalla jo pitkään, osa kansainvälisistä tieto- ja viestintäteknologiayrityksistä näkee sen yhä enemmän uhkana kuin mahdollisuutena. Samalla myös sopeutumistoimet nähdään lisäkustannuksina. Osa yrityksistä on kuitenkin tunnistanut olevansa ainutlaatuisessa asemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ne pystyvät tarjoamaan yksityisille ja yrityksille päästöjä vähentäviä ratkaisuja kolmella alueella: energiatehokkuutta parantamalla, tarjoamalla kokonaan uusia ratkaisuja sekä mahdollistamaan uudet arvot ja toimintamallit viestintäteknologian avulla.

Kansainvälinen teknologiatutkimusyritys Gartner ja WWF tutkivat joukon suurimpia tieto- ja viestintäteknologiayrityksiä ja niiden kykyä kehittää ilmastoystävällisiä tuotteita ja ratkaisuja. Useat yritykset olivat alkaneet markkinoida yksittäisiä tuotteita käyttäen ilmastoväittämiä. Vain muutama yritys oli rakentanut koko tuotevalikoimaa hyödyntävän tarjoaman huomioiden ympäristövaikutukset koko tuotteen elinkaaren ajalta. Parhaimmillaan tämä valikoima oli kytketty yrityksen myynti- ja markkinointistrategiaan.
Greenpeacen ja European Renewable Energy Councilin globaalin tutkimuksen mukaan lähes puolet kasvihuonekaasupäästöistä voidaan leikata energiatehokkuutta parantamalla käyttäen olemassa olevia teknologioita sekä merkittävillä investoinneilla ympäristöystävälliseen energiantuotantoon. Energiatehokkuus kasvaa investoimalla ratkaisuihin, jotka usein samalla säästävät lämmitys-, valaistus- tai polttoainekustannuksia tai laitteiden ja tilojen käyttökustannuksia.

Suuri osa valtioiden johtajista on jo yhtä mieltä, että tulevaisuudessa kasvihuonepäästöjä rajoitetaan ja päästöillä on hinta. Esimerkiksi polttoainesäästön rahallinen arvo voi nousta nopeastikin tulevaisuudessa. Koska planeetan keskilämpötila ei juuri saa kohta, tarvitaan merkittäviä päästörajoituksia. Siten hiilitehokkaat yritykset ovat tulevaisuuden voittajia.

Teknologia tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia palvelujen ja elämänlaadun kohentamiseen, ilmastopäästöjen vähentämiseen ja kustannussäästöihin. Ratkaisujen tunnistaminen edellyttää poikkitieteellisen osaamisen yhdistämistä liiketoiminnan innovaatioihin. Jos yritysmaailma, julkinen sektori ja kansalaisjärjestöt yhdessä pyrkivät ratkaisuihin, tulokset ovat sekä kuluttajaystävällisiä, kannattavia että kestäviä.
Planeettamme kannalta viimeinen hetki tehdä sitova kansainvälinen ilmastosopimus on joulukuussa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Greenpeace on haastanut tieto- ja viestintäteknologian yritykset ympäri maailman ajamaan parempaa ilmastolainsäädäntöä ja siten samalla edistämään omia liiketoimintamahdollisuuksiaan.

Teksti Jussi Kivipuro

Kirjoittaja vastaa Greenpeacen globaalista ICT-innovaatiotoiminnasta sen pääkonttorissa Amsterdamissa. Aiemmin hän työskenteli mobiili-innovaation ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntijana Satama Interactivessa.