Eikö salaatti olekaan ympäristöystävällistä?

Tutkimus eri kasvis- ja liharuokien ympäristövaikutuksista herätti hämmennystä.

kasvisruoka
Teksti
Marko Hamilo

Joulukuussa Environment Systems and Decisions -lehdessä julkaistu tutkimus erilaisten ruokavalioiden hiilijalanjäljestä hämmästytti varsinkin yhdysvaltalaista ja brittiläistä mediaa.

Esimerkiksi The Independent -lehti nosti otsikkoon väitteen, jonka mukaan lehtisalaatilla olisi kolme kertaa suuremmat kasvihuonekaasujen päästöt kuin pekonilla, eikä kasvissyönti olisi välttämättä hyväksi ympäristölle.

Monen muun lehden tavoin The Independent väitti, että tutkimustulokset olisivat ristiriidassa niiden tutkimusten kanssa, joiden mukaan ihmisten olisi hyvä luopua lihankulutuksesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tutkimustulos pitää sinänsä paikkansa: salaatinlehtien kasvihuonekaasupäästöt kaloria kohden ovat jopa porsaanlihaa suuremmat. Mutta tällä laskutavalla kaikkein pahinta ilmaston kannalta olisi, jos ruokajuomaksi valikoituisi vesi esimerkiksi oluen tai virvoitusjuoman sijaan.

Salaattihan ei sisällä energiaa juuri lainkaan, joten energiasisältöä kohden sen kaikki ympäristökuormitusta mittavat jalanjäljet ovat huippuluokkaa. Kasvissyöjä ei yleensä saa merkittävää osaa kaloreistaan salaatista vaan esimerkiksi viljoista, pähkinöistä ja kasvisrasvoista.