Britannian tarttuvampi muunnos koronaviruksesta herättää pelkoa – nopeaa leviämistä voi selittää tarttuvuus lapsiin

Koronarokotteiden uskotaan tepsivän myös uuteen muunnokseen. Tarvittaessa rokotetta voidaan muokata nopeastikin, valmistajat lupaavat.

koronapandemia
Teksti
Lassi Lapintie

Valo näkyi jo pandemian pitkän tunnelin päässä Yhdysvaltojen, Britannian ja EU:n annettua lupansa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen käyttöön. Sitten tuli uutinen Britannian uudesta, entistä tarttuvammasta koronaviruksen muunnoksesta joulua synkentämään.

Koronavirustapausten määrä on viime viikkoina lisääntynyt voimakkaasti Britanniassa rajoitustoimista huolimatta. Uusi muunnos SARS-CoV-2 VUI 202012/01 selittää THL:n mukaan noin puolet kasvusta.

Viruksen uusi versio sekoitti pahasti Euroopan matkustuksen ja käytännössä eristi Britannian. Maa toisensa jälkeen katkaisi lentoliikenteen saarivaltiosta – Suomi mukaan luettuna.

Lentojen katkaisut ovat viivytystaistelua, sillä tarttuvamman viruksen leviäminen vaikuttaa vääjäämättömältä. Virustyyppiä onkin jo todettu ainakin Tanskassa, Alankomaissa ja Italiassa. Suomesta sitä ei ole havaittu ainakaan vielä.

Lentoliikenteen halvaantuminen saarivaltion ja Manner-Euroopan välillä nähtiin niin tuhoisana, että tiistaina Euroopan komissio suositteli EU-maita lieventämään nyt asetettuja matkustuskieltoja. Ranska lievensi matkustuskieltoaan jo samana päivänä.

Suomi ei kuitenkaan välittömästi reagoinut tähän suositukseen, ja Traficomin asettama kahden viikon lentokielto Britanniasta on toistaiseksi voimassa.

 

Britannian hallituksen neuvo-antava asiantuntijaelin Nervtag kokousti lauantaina 18. joulukuuta. Se totesi, että uusi muunnos näyttää olevan noin 70 prosenttia entisiä tarttuvampi. Toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että versio aiheuttaisi muita vakavampaa tautia.

Muunnoksesta ei ole vielä ehtinyt kertyä paljoakaan tutkimustietoa. Saksalaisen biotekniikkayritys Biontechin toimitusjohtaja Ugur Sahin kiirehti jo toteamaan, että yhtiön rokote kaikella todennäköisyydellä tepsii myös viruksen tuoreinta versiota vastaan.

Sahin kertoi Deutsche Welle -medialle, että asia tiedetään varmuudella parin viikon testien jälkeen. Mikäli kävisi niin, että rokotteen teho olisi laskenut, rokotetta voitaisiin muokata nopeastikin uutta virusversiota varten.

Virukset muuntautuvat jatkuvasti levitessään isäntäeliöstä toiseen. Vuosi sitten leviämään lähteneestä koronaviruksesta on todettu tähän mennessä jo yli 4 000 eri mutaatiota. Tähän asti mutaatiot ovat kuitenkin olleet merkityksettömiä taudin leviämisen tai vakavuuden kannalta.

Nyt Britannian uudessa virusmuunnoksessa on todettu mutaatioita, jotka ilmeisesti ovat lisänneet sen tarttuvuutta. Tärkein näistä näyttää olevan muunnos piikkiproteiinissa, jota virus käyttää kiinnittymiseen ihmissoluun.

Muunnos saattaa levitä aiempia versioita tehokkaammin lasten parissa, kertoo New York Times. Tämä voi selittää sen nopeata leviämistä Englannissa. Koronaviruksen on tähän asti katsottu tarttuneen lapsiin heikommin kuin aikuisiin tai teini-ikäisiin.

Uuden muunnoksen kohdalla voi olla, että lapset ovat ”aivan yhtä alttiita” kuin aikuiset, kommentoi virologi Wendy Barclay Lontoon Imperial College -yliopistosta New York Timesille.