Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Yliopistojen uusi autonomia on paradoksi

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 5.1.2014 11:03
Väitöskirjat ovat vain tutkimuksen sivutuotteita, mutta Suomessa niistä on tullut itse tarkoitus. Yliopistouudistusten myötä ilmiö on entisestään korostunut. Olen sivunnut aihetta aiemminkin. Akateeminen tutkimusmaailma nimittäin pyörii väitöskirjatyöntekijöiden varassa: “He tekevät suurimman osan k...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Yliopistoissa korostuu nykyään ihan liikaa tiedepuoli. Yliopistojen suurin tehtävä on kuitenkin tuottaa työntekijöitä yhteiskuntaan. Tieteen tekeminen esim. uskontotieteistä lähinnä huvittaa. Yliopistojen rahoitus on heikolla tolalla jollei sille löydy maksajaa. Silloin on jo ihan sama, miten supistuvaa pottia laitosten välillä jaetaan. Rahoitukseen pitäisi ottaa mukaan valmistuneiden työllistyminen. Se ohjaisi toimin

Yliopistoissa korostuu nykyään ihan liikaa tiedepuoli. Yliopistojen suurin tehtävä on kuitenkin tuottaa työntekijöitä yhteiskuntaan. Tieteen tekeminen esim. uskontotieteistä lähinnä huvittaa. Yliopistojen rahoitus on heikolla tolalla jollei sille löydy maksajaa. Silloin on jo ihan sama, miten supistuvaa pottia laitosten välillä jaetaan. Rahoitukseen pitäisi ottaa mukaan valmistuneiden työllistyminen. Se ohjaisi toimintaa paljon paremmin. Ja voisiko rahoituksessa eriyttää perustutkinnot ja jatko-opinnot?

Luonnollisesti yliopistoissa tehdään sitä mitä mitataan.

Jos teologiassa väittelijän tuottaminen on helpompaa ja halvempaa kuin vaikkapa biotieteissä, järjissään oleva yliopiston johto toki suosii teologiantohtoreiden tuottamista.

Työllistymistä mitataan KOTA tietokonnassa ja paljon muutakin.

Maisteriministereille ja hediän maisteriavustajilleen, tosin nykyinen yliopisto lienee vähän liian vaikea paikka. No, muutenkin tuntuu, että jotain on mennyt pieleen päättäjien koulutusohjelmissa, kun muutakaan tutkittua tietoa ei osata käyttää.

Riskinoton ja eri alojen välisen vuorovaikutuksen väheneminen yliopistoissa ovat sekä teollisuudelle että yhteiskunnalle haitallisia suuntia. Osaamista tuodaan yliopistosta nahkakuulan sisällä firmoihin ja sillä pitäisi pärjätä.