Vastuuntunnoton valtio antaa sudenmetsästäjien määrätä

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Viimeisen puolen vuoden aikana Suomen susikannasta on tapettu kolmannes. ”Kannanhoidollisen” metsästyksen myötä susia kaadettiin alkuvuonna 43 kappaletta, mutta kaikkiaan lajin edustajista on syksystä lähtien tapettu vähintään 75 kappaletta. Osuus on siis vielä kammottavampi kuin kirjoitin alkuvuodesta.

Viime elokuusta tähän päivään mennessä susia on kuollut 75 tai luonnonsuojeluliiton mukaan 76. Virallisen metsästyksen aikana niitä ammuttiin 43. Poronhoitoalueella susia on tapettu 10 ja sen ulkopuolella vahinkoperustein kaksi. Poliisin määräyksellä susia on lopetettu 13 ja muutoin kuolleita, esimerkiksi kolareissa, on seitsemän”, kerrotaan Ylen uutisessa. Salametsästäjien tappamia susia ei näissä luvuissa ole mukana, mutta niitäkin takuuvarmasti on.

Susi on Suomessa uhanalainen. Jos olisin huumorintajuinen, pitäisin suorastaan hysteerisen hauskana, että maa- ja metsätalousministeriö antaa metsästää lajia, jonka ympäristöministeriö on luokitellut uhanalaiseksi. Ehkä Kafkakin nauraisi.

Vastuuntuntoinen ja oikeasti ratkaisukeskeinen maa- ja metsätalousministeriö olisi toiminut toisin. Se olisi keskittynyt ehkäisemään susivahinkoja uhanalaista kantaa kunnioittaen.

Ainakin seuraavat kohdat olisi pitänyt ottaa asialistalle: