Tutkijoiden katsaus tarinallisuuteen toimii vaikkapa kirjoitusoppaana

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Meneillään oleva koronapandemia peruutti kirjallisuustapahtumat, ja huomasin, että itseltäni on siksi luiskahtanut ohi monen mielenkiintoisen kirjan ilmestyminen. 

Tapahtumia on korvattu jossain määrin virtuaalitapahtumilla, mutta myönnän, että olen huono seuraamaan niitä. Olen tottunut olemaan tapahtumissa paikan päällä, eivätkä viralliset ohjelmanumerot ole olleet tapahtumien ainoa tai edes oleellisin anti: inspiroivimmat kohtaamiset ovat jo vuosia olleet minulle niitä, joita käydään takahuoneissa ja hotelliaamiaisilla. 

Nyt sellaisten lisäksi ovat jääneet pois kokoukset, palaverit ja seminaarit. Etäkokouksissa ei jäädä puhumaan niitä näitä kahvitauoilla, intoilemaan kesken olevista kirjoista tai kertomaan, mitä omalta näppäimistöltä on syntymässä.

Yleensä kaikki tällaiset epäviralliset kirjallisuusihmisten kohtaamiset ovat pitäneet minut kärryillä siitä, mitä kiinnostavia kirjoja Suomessa ilmestyy. Sosiaalinen media ei näemmä riitä paikkaamaan tilannetta. 

Harmillisen usein näköpiiristäni pois jääneet kirjat ovat olleet tietokirjoja. Tietokirjojen julkisuus on kovin vähäistä, ja toisaalta tietokirjoja ilmestyy paljon. Vaikka aihe olisi kuinka kiinnostava, tieto kirjan ilmestymisestä hukkuu helposti suohon.