Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Tutkija olisi hyvä ratas yrityksen koneistoon

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 6.7.2015 15:36
Kuinka paljon tiedettä saa ajatella hyötynäkökulmasta? Suuresti arvostamani tiedetoimittaja ja -kolumnisti Susanne Björkholm kirjoitti tänään Helsingin Sanomien tiedesivuilla tieteen hyödyistä yhteiskunnalle. Koska olen itsekin kirjoittanut asiasta paljon (esim. tässä, tässä ja tässä), ajattelin kom...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Yrityksemme Nokia voisi olla hyvä esimerkki tähän, siis silloin kun se oli ”collecting people” vaiheessa. Palkkasivat väkeä hyvin erilaisilla taustoilla ja luovuus pääsi kukkimaan. Sitten tuli toiset ajat.
Jollain pk-yriyksellä voi olla vähän aikaa ja malttia odotella luovuuden rahaksi muutettavia hedelmiä.

Sama ongelma meillä on yleensäkin leikkausten kohdentamisessa hyvin lyhytjännitteisesti. Esimerkiksi lasten kasvatuksesta ja koulutuksesta säästetyt eurot ja samoin terveydenhuollon ennaltaehkäisyn leikkaukset tulevat 10 vuoden kuluttua maksamaan valtavia summia yhteiskunnalle. Jos nyt on pakko leikata kun rahaa ei yksinkertaisesti ole, niin silloin on myös varauduttava tulevaisuuden reippaisiin veronkorotuksiin.

Mitä jos nyt lainattaisiin vähän rahaa, jolla pidettäisiin huolta lapsista ja tieteestä (yritysten kilpailukyvystä), meillä olisi kymmenen vuoden päästä varaa maksa lainat pois.