Tutkija, kyllä sinä vaikutat!

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tieteeltä vaaditaan nykyään suurta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tehtvä on kirjattu myös yliopistolakiin. 

Kyseessä on hyvin tärkeä asia, sillä se, ettei tutkimustieto muutu toiminnaksi, on ihmiskunnan (ja koko planeetan) suurin ongelma. 

Tieteen vaikuttavuutta on haluttu lisätä esimerkiksi kannustamalla tutkijoita olemaan aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Pienen kuuloinen asia, mutta lopulta aika suuri: somessa tutkija voi välittää tutkimustietoa suoraan poliittisille päättäjille, virkamiehille, medialle – tai oikeastaan kelle tahansa. Tilanne on kovin toinen verrattuna siihen, että tutkija kommunikoisi vain muiden tutkijoiden kanssa – ja tämähän on tiedemaailman perusasetelma. 

Mitä tutkija sitten voi saada aikaan sosiaalisessa mediassa? Vuosien varrella olen kirjoittanut aiheesta monenlaisia bloggauksia. Esimerkiksi tässä vanhassa tekstissä pohdin, millaisia rooleja tutkija voi somessa ylipäätään ottaa.

Muutama viikko sitten kysyin kuitenkin Twitterissä tutkijoilta itseltään, mitä he ovat saaneet aikaan some-aktiivisuudellaan. Tuloksena oli valtavan hieno ketju, jossa oli monenlaisia aikaansaannoksia ja ajatuksia.