Tietokirjaniksejä, 5. osa: Mitä tietokirjalla voi saada aikaan?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Olen päässyt tietokirjaniksisarjani viimeiseen osaan. Tällä kertaa aihe liikkuu varsin yleisellä tasolla: kirjoitan siitä, millaisia tavoitteita tietokirjan tekemisellä voi olla. 

Hoidetaan yksi elementti heti alta pois. Voiko tietokirjailijan tavoitteena olla raha? Vaurastumista ei voi laskea kirjan varaan, sillä yksittäisen kirjan (tai kirjailijankaan) menestystä on vaikea arvioida. Suomen kokoisessa maassa harva kirja tekee kirjoittajastaan rikkaan.

Toisaalta kirjailijan ammatti on ammatti muiden joukossa: tekijät haluavat elää työllään. Siksi elannon saaminen – raha siis – on yksi kannustin muiden joukossa. Kirjailija, joka haluaa saada elantonsa omasta ammatistaan, pyrkii kirjoittamaan laadukkaita ja kiinnostavia kirjoja, saamaan apurahoja hyvillä työsuunnitelmilla, löytämään tuotannolleen hyvän kustantamon, hankkimaan kirjoilleen näkyvyyttä sekä kirjoittamaan taas uusia kirjoja. Työtä täytyy tehdä mahdollisimman hyvin ja säännöllisesti, jotta sillä eläisi. 

Se rahasta. Moni muu tavoite on mielenkiintoisempi. Tässä joitain ajatuksiani siitä, millaiset tavoitteet voivat motivoida kirjoittamaan:

1) Halu kommunikoida rauhallisesti ja rakentavasti. Maailma on täynnä nopeaa uutisointia, hajanaista informaatiota, epäluotettavaa sisältöä, sekavia verkkosivuja sekä sosiaalisen median kuhinaa provosointeineen ja provosoitumisiin. Oma nykyinen inhokkini on ”uutinen päivittyy” -käytäntö, jossa uutissivusto seuraa jotakin tapahtumaa kirjoittamalla yhden ja saman verkkoartikkelin ylälaitaan aina muutaman lauseen täydennyksen. Tällaiselle hälyä täynnä olevalle mediamaisemalle kirja on loistava vastaisku. Se kirjoitetaan hitaasti ja ajatuksella, siinä pyritään ehjään kuvaan, ja lukijalla on käytettävissään kaikki aika kirjoittajan ajatusten sisäistämiseen.