Tietokirjaniksejä, 4. osa: Älä tee näitä virheitä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Niksisarjani neljännessä osassa lähden liikkeelle negaation kautta: millaisia virheitä tietokirjan kirjoittaja voi tehdä? 

Sinänsähän pieleen voi mennä aivan kaikki, mutta tähän olen koonnut ajatuksia, joita minulle on syntynyt erityisesti aloittelevien tietokirjailijoiden työskentelyä seuratessa. Jotta en vaikuttaisi liian negatiiviselta, tiivistän viestini heti alkuun tällaiseksi: ole aavistuksen kärsivällisempi ja paljon rohkeampi. 

Hyvin harvoin on kyse siitä, etteikö kirjoittajasta olisi toteuttamaan hienoja suunnitelmia. Paljon useammin on kyse siitä, etteivät suunnitelmat ole niin hienoja kuin olisi mahdollista. 

Edellisissä bloggauksissani käsittelin jo kirjaidean hiomisen sekä kokonaisuuden eheyden tärkeyttä. Muistutan niistä edelleen. Ensimmäinen kohtani onkin tämä: 1) Kirjoittajalla on yleensä liian kiire aloittaa. Idean ei anneta hautua eikä sen hiomiseen käytetä aikaa. 

Liian varhaisesta kirjoittamiseen ryhtymisestä on sekin haitta, että se lukitsee tekstin ratkaisut kirjoittajan mielessä. Ilmiöllä on varmaan psykologinen pohja ja jokin hieno nimitys. Kirjoittajien on hyvin vaikea ajatella kokonaisuutta aivan uusiksi. Kaikenlaista hiomista osataan kyllä tehdä ja yksittäisiä elementtejä muuttaa. Kun ajatukset ovat kerran lähteneet johonkin suuntaan, täysin toisenlaista polkua ei kuitenkaan osata enää edes kuvitella.