Tietokirjaniksejä, 2. Osa: Eheys tuo koukuttavuutta

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Viime kerralla kirjoitin blogiin siitä, kuinka olennaista tietokirjalle on hyvä idea

Tällä kertaa haluan tähdentää ehjän kokonaisuuden merkitystä. Onnistunut tietokirja vaatii niin sisällön kuin toteutuksen yhtenäisyyttä. 

Eheys tekee kirjasta kiinnostavan ja sen lukemisesta koukuttavaa. Vaikka kysymys ei olisikaan varsinaisesti tarinallisesta, ”juonellisesta” tietokirjasta, tietosisällön looginen eteneminen ja onnistunut rajaus luovat odotuksia ja pakottavavat lukemaan eteenpäin. Kun myös kerronta on eheää, lukeminen etenee sujuvasti.

Tietokirjoja lukiessa tulee usein mieleen, että kirjoittajat hallitsevat paremmin sisällön eheyden kuin kerronnallisen eheyden: Taustatyötä on tehty pitkään, oma asiantuntemus on suurta, arkistot on käyty läpi ja turhista rönsyistä onnistuttu luopumaan. Lukija joutuu kuitenkin raivaamaan edestään tekstilajien viidakkoa, jotta pääsisi eteenpäin. 

Tietokirjojen taustamateriaali on yleensä hyvin moninaista. Kirjoittaja on kerännyt aiheestaan tutkimusartikkeleita, uutisia, kirjeitä, elämäntarinoita, haastatteluja, päiväkirjamerkintöjä, karttoja, valokuvia ja vaikka mitä.