Tietokirjailija ansaitsee mahdollisuuden uraan

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kenen pitäisi kirjoittaa tietokirjoja?

Vähän outo kysymys, mutta tässä taustaa sille: Minulta ja kirjallisuusagentti Urpu Strellmanilta ilmestyi keväällä tietokirjan tekemisestä kertova kirja, Tietokirjailijan kirja (Docendo, 2019). Kaiken muun asian ohella puhumme kirjassa sen puolesta, että tietokirjailijakin voisi olla arvostettu nimenomaan kirjoittamistaitonsa vuoksi. Nyt tietokirjoja tarkastellaan hyvin yksipuolisesti pelkkien aiheidensa kautta.

Kirjassa kannustamme kirjoittamaan lisää kirjoja esikoisteoksen jälkeen, ja toisaalta puhumme paljon siitä, millaisia asioita tietokirjailijan uralla voi tulla eteen aina apurahojen hankkimisesta ulkomaanoikeuksien myymiseen. Lyhyesti sanoen: kannustamme lukijaa lähtemään tietokirjailijan uralle. 

Kirjan Tiedetoimittaja-lehteen arvioinut Sanna Kivimäki tarttui ajatukseen kriittisesti: Jos tietokirjoja tekevät ammatikseen niitä kirjoittavat, käykö niin, että esimerkiksi tutkijat eivät pääse omaehtoisesti ääneen? Onko tietokirjallisuudessa tilaa myös asiantuntijoille, ei vain ammattikirjoittajille? Tällaisia tulkitsen Kivimäen pohtineen. 

”Itseäni vaivaa ajatus jonkinlaisesta yleistietokirjailijasta, joka periaatteessa voisi kirjoittaa tietokirjan mistä vain, vailla erityistä alan asiantuntijuutta. Miten uskottava tällainen tietotehtailija on? Luonnontieteissä ja tekniikassa voi olla kysyntää science writereille, yleistajuisten teosten kirjoittajille, mutta ihmistieteissä on toisin”, hän kirjoittaa.