Terveisiä ilmastonmuutokselta, osa 2: Eräopaskin voi tehdä tiedeviestintää

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kuten edellisestä blogitekstistä ilmenee, olin viime viikolla käymässä Huippuvuorilla opintomatkalla.

En ole kovin monta kertaa elämässäni ollut tekemissä eräoppaiden kanssa: retkeiltyä on kyllä tullut, mutta harvemmin oppaan johdolla.

Huippuvuorilla oppaita on paljon: he kulkevat turistien mukana jäätiköillä, vuorenrinteillä, mursu- ja valassafareilla. Tähän vaikuttaa varmastikin se, että jääkarhuvaaran vuoksi Huippuvuorilla on tällä hetkellä voimassa käytäntö, jonka mukaan taajaman ulkopuolelle mentäessä mukana pitää olla ase. On monella tapaa helpompaa hankkia mukaan aseistettu ja koulutettu opas kuin lähteä itse ampumaharjoituksiin tai asetta vuokraamaan.

Huippuvuorilla oppaat eivät kuitenkaan palvele pelkästään turisteja. Merkittävä osa monen oppaan asiakaskunnasta koostuu eri tieteenalojen tutkijoista ja opiskelijoista.

Huippuvuoret on biologisesti ja geologisesti mielenkiintoista aluetta, ja ennen kaikkea se on eräänlainen ilmastonmuutoksen indikaattori. Oppaat auttavat tutkijoita maastossa ja huolehtivat näiden turvallisuudesta. Samalla eräoppaat kuulevat hyvinkin tuoretta tutkimustietoa.