Talouden alamäki lisää eläinsuojelun tarpeellisuutta

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti pari viikkoa sitten, että viime hallituskaudella perustettu eläinsuojeluasiamiehen virka päättyy vuoden lopussa. Virka oli perustettu määräaikaiseksi, mutta eläinsuojelujärjestöt toivoivat kovasti sen jatkamista.

Mitä väliä?

No sitä, että edellinen ja näemmä myös nykyinen hallitus ovat hitaasti mutta varmasti nujertaneet yrityksiä parantaa erityisesti tuotantoeläimien asemaa. Esimerkiksi turkiseläinten hyvinvointiasetusta valmistelleen työryhmän työ päättyi alkuvuodesta eläinsuojelujärjestöjen ulosmarssiin: asetusta oltiin väkisin muokkaamassa turkisten tuottajien halua vastaavaksi.

Ehdotukseen ei saatu mukaan edes kaikkia eläinten perustarpeita, vaikkapa suositusta siitä, että turkiseläimillä pitäisi olla aina saatavilla sulaa vettä. Joitain parannuksia esimerkiksi häkkikoosta ehdotukseen saatiin mahtumaan, mutta joidenkin eläinryhmien kohdalla suositukset jopa huononivat.

Syyskuun alkupuolella MMM ilmoitti, että uutta asetusta ei anneta lainkaan eikä sellaisen valmistelua jatketa. Vuosikausien yritys parantaa turkiseläinten oloja lakaistiin maton alle.