Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Salametsästäjiä rangaistaan lievästi ja tuomitaan harvoin

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 17.1.2015 16:33
Palaan vielä pikaisesti susiasiaan, sillä käräjäoikeus antoi muutama päivä sitten tuomionsa Perhon suuressa salakaatojutussa. Viidestätoista syytetystä kaksitoista tuomittiin yli vuoden mittaisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin sekä neljän vuoden metsästyskieltoon. Mieltä lämmittävää tuomiossa ol...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Meillä on kummallinen esihistoriallisista luolamaalauksista asti periytyvä suomalais-ugrilainen oman käden oikeus metsästykseen ja kalastukseen. Kaikki rajoitukset ja eläin- tai kalakantojen lisäämiseen tähtäävät suojelutoimenpiteet ovat herrojen keksintöä ja siten ikiaikaisen hengen vastaisia.

Kalle Päätalokin niitti selkosten viljaa, ja niin tekevät nykypolvetkin. Hirven salakaadonkin sanotaan olevan niin yleistä, että jos kaikki salakaatajat otetaan kiinni ja tuomitaan vankeusrangaistuksiin, niin syrjäseuduilla ei saada kunnanvaltuusojakaan enää kasaan. Tietenkin petoja on metsästettävä, jotta hirviä riittäisi. Niin on tehty aina.

Salametsästyksessä taitaa kiehtoa rituaali, se on jonkinlaista metsien miesten grafiittia.

Ei susi ole mitenkään uhanalainen vaikka ne ammuttaisiin kaikki täältä pois. Kuten pitäisikin tehdä. Susi kuuluu Siperiaan, ei Köyliön metsiin ihmisten keskelle.