Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Politiikka elää päivän, kulttuuri ikuisuuden

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 19.6.2015 12:03
Tämä on juhannussaarna. Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander kirjoitti juhannuksen alustukseksi esseen lukemisen ja koulutuksen vaikeuksista. Koin esseen hyvin henkilökohtaisena. Pakkohan se oli: Nykyhetken Suomessa monet minulle tärkeät asiat ovat vaikeuksissa. Tohtorikoulutettu...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Viimeiset kymmenen vuotta vallinnut tilanne on varsin ymmärrettävä, koska kulutusyhteiskunnassa raha on kaiken keskiössä. Sitä paitsi se pitää saada heti tai mieluiten vielä etukäteen. Talousoravanpyöräämme pyörittäville poliitikoille vain tällä hetkellä irti otettava raha ja seuraavien vaalien kannatus ovat tärkeitä. He eivät myöskään korviaan lotkauta tiedolle, joka kertoisi heille miten maapallomme kokonaisuudessaan toimii. Sen sijaan he luottavat siihen että insinööreillä ja ekonomisteilla on suuri ymmärrys, jonka avulla kaikki esiin tulevat ongelmat voidaan ratkaista.

Ihmisestä on kehittynyt loinen, joka lopulta tappaa isäntänsä maapallon. Suomi on siinä joukossa maailmassa pieni mutta nöyrä perässäjuoksija ilman omaa ajattelua. Tässä valossa kirjoittajan optimismi nykytilanteen hetkellisyydestä ei valitettavasti pitäne paikkaansa. Jos ikuisen talouskasvun uskosta ei päästä irti, mennään seinään loppuun asti vauhtia hiljentämättä.

Näitä luetaan juuri nyt