Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Nettilehti Conversation: Ryhtyvätkö tutkijat journalisteiksi?

Blogit Tarinoita tieteestä 16.3.2014 10:23
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Voiko tutkija ottaa toimittajan paikan?

Conversation on englanninkielinen nettilehti, jota tekevät tutkijat. Se syntyi Australiassa, mutta nyt lehdestä on myös brittiversio. Ideana on siis se, että tutkijat kirjoittavat lehteen ajankohtaisista aiheista oman tieteenalansa pohjalta.

Kirjoittajaksi kelpaa kuka tahansa, joka todistaa olevansa akateeminen tutkija ja kirjoittaa omaa tutkimusalaansa sivuten. Conversation haluaa vakuuttaa nimenomaan vahvalla asiantuntemuksella. Lisäksi kirjoittajien täytyy tehdä selvitys esimerkiksi taloudellisista kytköksistään aiheeseen, mutta se on normaali käytäntö tieteellisessäkin julkaisemisessa.

Mitään tieteenalaa ei syrjitä: Conversationiin mukaan pääsevät niin luonnontieteelliset, tekniset, yhteiskunnalliset kuin vaikkapa kirjallisuustieteellisetkin aiheet.

Viime aikoina lehdessä on käsitelty tietysti Ukrainaa ja esimerkiksi malesialaislentokoneen katoamista, mutta eivät kaikki artikkelit ole aivan noin akuutisti kiinni ajassa. Itseäni viehätti esimerkiksi kirjoitus siitä, kuinka ilmaston muuttuminen helpotti aikoinaan Tšingis-kaanin maailmanvalloitusta.

Mitä Conversationin kaltaisella julkaisulla saavutetaan?

Olen itsekin puhunut paljon tutkimuksen vaikutuksesta yhteiskuntaan, ja yksi tapa vaikuttaa on tietenkin se, että tutkija osallistuu julkiseen keskusteluun kirjoitustensa kautta.

Conversation on kanavana suoraviivaisempi kuin perinteisen median kautta käytävä keskustelu. Tutkija voi itse päättää kirjoittavansa, valita itse aiheensa, saa enemään tilaa argumentointiin ja taustoitukseen kuin lehtijutuissa, joihin voi päätyä tutkijalta vain muutama sitaatti.

Conversationissa journalisteilla ei ole portinvartijan roolia: he eivät valitse, keneltä kysytään ja mitä kysytään. Conversationissa pääsevät ääneen tutkijat, joilta journalistin ei olisi koskaan tullut mieleenkään kysyä mitään.

En silti tarkoita, että perinteinen media ja toimittajat olisivat turhia. Eivät tietenkään ole. Heitä tarvitaan edelleen vahtikoiriksi ja portinvartijoiksi – vahtimaan myös tutkijoita. Mutta Conversation on hyvä lisä keskusteluun, ja toisaalta moni toimittaja löytää varmasti sen kautta uusia hastateltavia ja uusia aiheita.

Sitä paitsi Conversationilla on oma toimituskuntansa, joka viime kädessä päättää julkaisusta ja editoi tekstit. Itse olen huomannut, että nimenomaan laadukas editointi on tärkeää silloin kun kirjoittajana ovat tieteentekijät. Omasta tutkimuksesta kirjoittaminen vaatii ulkopuolisen arvioivaa silmää ennen kuin teksti on välttämättä julkaisukelpoista. Osa tutkijoista on tässä toki parempia, osa huonompia.

Toivottavasti Conversation poikii erilaisia versioita ja kokeilunhalua Suomeenkin.