Missä viipyy tietokirjallisuuden professori?
Puolitoista vuotta sitten riemuitsin täällä blogissakin, sillä Helsingin yliopisto oli juuri kertonut perustavansa tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen tutkimuksen professuurin.
Professuuri tuntui vastaavan moneen tarpeeseen. Ensinnäkin tietokirjallisuus on monessa suhteessa täysin ala-arvoisessa asemassa kaunokirjallisuuteen nähden. Se tarvitsee näkyvyyttä ja resursseja, opetusta ja tutkimusta.
Toisaalta professori operoisi tiedekuntarajojen yli niin, että tietokirjoittamisen opetusta voisivat saada vaikkapa lääke- ja luonnontieteiden opiskelijatkin. Luvassa on siis entistä enemmän kansantajuista tiedettä.
Professuurin täyttö eteni sujuvan kuuloisesti: Vuosi sitten, eli elokuussa 2013, hakijoista neljä pääsi pitämään opetusnäytteen. Twitter-palautteen perusteella luennot olivat oikein mielenkiintoisia ja professuurin tavoitteisiin sopivia. Jatkoon valituista hakijoista on myös ajat sitten saatu asiantuntijoiden lausunnot.
Vaan mitä tapahtui tämän jälkeen? Kuka valittiin Suomen ensimmäiseksi tietokirjallisuuden professoriksi? Onhan tässä ollut vuosi aikaa toimia.