Kuukausiliite hurahti huuhaa-kaksosiin

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ei voi kuin ihmetellä, millä innolla suomalainen media tarttuu tyylipuhtaaseen, moneen kertaan nähtyyn ja kuultuun potaskaan.

Tänään asialla oli Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Saska Saarikoski. Hän on nimekäs kirjoittaja, juuri ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi.

Saarikosken pitkä artikkeli Identtiset kaksoset jahtaavat kummituksia Mustion linnassa on teinipoikamaisessa kritiikittömyydessään kaiken kaikkiaan hämmentävä.

Artikkelissa esitellään juuri kirjan julkaisseet identtiset kaksoset, Harri ja Ilkka Virolainen, joiden “tietokirja” Yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopedia on saanut paljon huomiota julkisuudessa. Olen itsekin kirjoittanut heistä.

Toimittajia tuntuu ennen kaikkea ihastuttavan se, että Virolaiset ovat “tiedemiehiä”, molemmilla on siis tohtorin tutkinto. Kirjan kustantaneen Tammen mainoslauseet ovat näemmä menneet hyvin perille: kustantamon kirjaesittelystä löytyvä kappale “Harri Virolainen ja Ilkka Virolainen ovat identtisiä kaksosia ja tiedemiehiä, joilla kummallakin on neljä maisterintutkintoa ja yksi tohtorintutkinto. He ovat perehtyneet yliluonnollisiin ilmiöihin jo kahdenkymmenen vuoden ajan niin kokemusperäisesti kuin tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta” jopa löytyy sellaisenaan Saarikosken artikkelista. Toki ilman sitaattimerkkejä.