Tiede on uusi musta

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Brändi on yrityksille, tuotteille ja tekijöillekin selviämisen ehto. Ja tiedebrändi on haluttua tavaraa: tieteellisyyden läsnäolo kertoo monille totuudesta, pyyteettömyydestä, älykkyydestä, osaamisesta, kärsivällisestä paneutumisesta, hyvän tekemisestä – kaikesta kivasta siis.

Tiedebrändiin on viime aikoina verhoutunut esimerkiksi Tammelta pian ilmestyvä kirja Yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopedia. Tekijöiden kerrotaan olevan tohtoreita, neljän maisterintutkinnon miehiä – ja vielä kaksosia. Kirjan takana on siis varsinainen nerokkuuden ja tieteellisyyden poikkeuksellinen kasauma.

Tammi kertoo tietokirjansa olevan “tiedemiesten asiantunteva ja viihdyttävä johdatus” ja viittaa aiheen liittyvän tieteen läpimurtoihin: “Vielä 1800-luvulla avaruusmatkoja ja matkapuhelimia olisi pidetty yliluonnollisina. Kun tiede kehittyy, paljastuu yhä useampi ihmeeksi luokiteltu ilmiö kuitenkin luonnolliseksi”. Kirjan takana vakuutetaan olevan huolellista tutkimusta: tohtorit ja nelinkertaiset maisterismiehet “ovat perehtyneet yliluonnollisiin ilmiöihin jo kahdenkymmenen vuoden ajan niin kokemusperäisesti kuin tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta”.

Tammi antaa siis ymmärtää, että kyseessä on tiedemiesten kirjoittama, tutkimukseen perustuva tietokirja siitä, voisiko yliluonnollisina pidettyjen kokemusten takana olla jotain tieteellä selitettävää.

Tänään Aamulehti ja Iltalehti uutisoivat kirjan sisällöstä. Kirjoittajat kertovat kirjassa muun muassa sen, että Maapallolla on vieraillut lukuisia eri avaruusolentorotuja, kaikkiaan 70-218. “Osa näistä näyttää ihmisiltä, osa heinäsirkoilta.”

Iltalehden mukaan kirjoittajat uskovat, että “tiede on vahvistanut yliluonnollisten ilmiöiden olemassaolon, mutta ahdasmieliset tutkijat haraavat vastaan ja viranomaiset salaavat todisteita. Tämän vuoksi he päättivät kirjoittaa kirjan asiasta.”

Hei hei, tiede – ja ehkä siinä samalla rehellinen kirjamarkkinointi! Minua olisi kiinnostanut oikea tutkimustietoon perustuva tietokirja yliluonnollisten ilmiöiden selityksistä. Minä en haluaisi vahingossa ostaa new age -henkistä pseudotietokirjaa avaruusolioiden vierailuista. Saa sellaisiakin toki julkaista.

Muita viime päivien tieteeksi naamioitujia ovat ainakin “syntimittaria” kauppaavat “verikuvaajat”. Pienen summan EU-tukeakin saanut Droppi Veripalvelu Oy väittää paitsi pystyvänsä tekemään päätelmiä ihmisen terveydentilasta kuivattua veripisaraa mikroskopoimalla, myös mittaamaan, kuinka syntinen ihminen verensä perusteella on.

Molemmat väitteet ovat täyttä huuhaata. Ehkäpä “kuivaverianalyysi” kuulostaa vakuuttavan lääketieteelliseltä, mutta tieteen ja tutkimuksen kanssa sillä ei ole tekemistä kuin hämäystarkoituksessa.

Varastetulla brändillä myydään näemmä niin kirjoja, terveydenhoitoa kuin farkkujakin.