Kuinkahan Orpo hoitaa suurpetohommat?

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Alexander Stubb nousi pääministeriksi, ja samassa rytäkässä Kokoomus kierrätti ministerinpaikkojaan. Maa- ja metsätalousministeriksi valikoitui Petteri Orpo. Sinänsä kuka tahansa on tervetullut pestiin Jari Koskisen jälkeen.

Silti ministeriön toimialaa hyvin tuntevien tuttavieni joukossa näytti vallitsevan suuri hämmennys: Onko Petteri Orpo koskaan sanonut mitään ministerinsalkkunsa sisältöön liittyvää? Millaista linjaa hän tulee vetämään? Mitkä asiat häntä ylipäätään ministeriön toimialassa kiinnostavat?

Lopulta joku tiesi kertoa, että Orpo harrastaa perhokalastusta. Ehkäpä häntä siis kiinnostavat kalastusasiat ja vaikkapa lohikantojemme kunto. Arvuutteluksi menee.

Yksi kiireisimpiä asioita, johon uuden ministerin pitää tarttua, on suurpetojen salametsästys. ”Salametsästys romahdutti susikannan”, kertoivat otsikot muutama päivä sitten. Jo pitkään on ollut tiedossa, että metsästys (niin laiton kuin luvallinen) on susien kuolinsyytilaston kärjessä. Suomessa susi ei ehdi kuolla vanhuuteen eikä sairauksiin. Maa- ja metsätalousministeriö vastaa riista-asioista ja myöntää muun muassa sudenkaatoluvat.

Samoin poronhoitoalueen erityisasemaa susiasiassa pitäisi tarkastella. Kolmannes Suomen pinta-alasta on varattu poronhoitoon, ja käytännössä alueelle osuvat sudet tapetaan. Ruotsin ja Norjan susikannat jäävät vaille tuikitarpeellista geenivirtaa, koska susien liikkuminen länteen Suomen kautta on estetty.