Kristinusko kaipaa ympäristöreformaatiota

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnisti, teologian tohtori Kari Kuula kirjoitti purevan kolumnin tuotantoeläinten kohtalosta ja sai päälleen maataloustuottajia edustavan MTK:n vihan. 

Alkuperäinen kolumni löytyy tästä linkistä. Se poistettiin Kirkko ja kaupunki -lehden sivuilta, mutta myöhemmin Kuulalta julkaistiin lehdessä samaa asiaa käsittelevä uusi kolumni

Olen seurannut mielenkiinnolla ja osin myös surullisena keskustelua kolumnista. Pitkään oli niin, ettei keskustelua oikeastaan syntynyt kolumnista itsestään – keskusteltiin enemmänkin tekstin ulkopuolisista asiasta kuten siitä, saako pappi kirjoittaa sellaista, mitä Kuula kirjoitti, tai millaisia sanavalintoja aiheesta ylipäätään saa käyttää. On keskustelu siitä, oliko kolumnin poistaminen journalismin etiikan mukaista ja loukkasiko poisto Kuulan sananvapautta. 

Nyt vihaisimmat äänenpainot ovat onneksi jääneet ainakin hetkeksi syrjään ja moni rauhallisempi puheenvuoro on saanut tilaa. Kirkko ja kaupunki julkaisi artikkelin siitä, miksi tuotantoeläinten kohtelusta on niin hankala keskustella. Etiikka.fi-sivustolla on puolestaan käyty keskustelua Kuulan keskitysleiri-vertauksesta, viimeksi filosofian professori Matti Häyryn sanoin.

Silti keskustelu kolumnin todellisesta aiheesta uupuu yhä. Miksi hyviä tekoja ja armoa korostava kristinusko ei paheksu tuotantoeläinten kohtelua?