Koira tunnistaa sanoja ja tunteita

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Koira ymmärtää ihmistä monin tavoin.

Olen aiemmin kirjoittanut Chaser-koirasta, joka ymmärtää, mitä eroa on käskyillä “vie frisbee pallon luokse”ja “vie pallo frisbeen luokse”. Chaser osaa yli tuhannen esineen nimen (nykyään ehkä jo enemmänkin) ja ymmärtää, milloin sana todella viittasi tiettyyn esineeseen ja milloin toteutettavaan tekoon. Se kykenee myös jaottelemaan esineitä kategorioihin, esimerkiksi palloihin.

Toinen kuuluisa kielinerokoira on bordecollie Rico. Se muisti kahdensadan eri lelun nimen ja osasi pyydettäessä tuoda niistä oikean. Lelun nimi opetettiin näyttämällä esinettä, toistamalla sen nimeä ja esimerkiksi leikkimällä esineellä koiran kanssa. Lyhyenkin opetustuokion jälkeen Rico saattoi muistaa esineen nimen vielä kuukauden kuluttua.

Rico osasi muutakin. Jos tuttujen lelujen sekaan laitettiin esine, jota Rico ei ollut koskaan nähnyt, ja käskyksi annettiin siten aivan uusi sana, se osasi tuoda joukosta nimenomaan sen uuden lelun. Rico osasi siis tehdä poissuljentaa: ”ei palloa, ei nallea, ei sammakkoa, vaan jokin muu”.

(Molemmista koirista kerron parin vuoden takaisessa kirjassani Koiraksi ihmiselle.)