Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Erään koiran tutkimuksia

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 28.5.2013 11:03

Terveisiä Prahasta, Franz Kafkan synnyinkaupungista!

Sateisessa kaupungissa kävellessä oli pakko kiinnittää huomiota paikallisten koirien käytökseen. Ihmiset nimittäin pitivät koiriaan paljolti irti ihan ydinkeskustassakin. Jokainen ilman remmiä kävellyt koira osasi pysähtyä hienosti suojatien eteen ja lähteä ylittämään tietä vasta, kun omistaja oli ensin ottanut ensimmäisen askelen suojatielle.

Koirien kyky pienten eleiden tarkkailuun ei rajoitu ruumiinkieleen. Kyky voi olla myös kielellistä. Tunnistaako sinun koirasi paikallissijat?

Yhdysvaltalainen Chaser-koira tunnistaa. Tosin suomen kieli saattaisi olla koiralle tässä asiassa englantia vaikeampaa.

Bordercollie Chaser pöllähti julkisuuteen alun perin vuonna 2010. Koiraa käytettiin ”koe-eläimenä” oppimisen tutkimisessa – ja se oppikin kaikkiaan 1022 esineen nimen.

Tutkijoiden mukaan koira muisti esineiden nimet paremmin kuin tutkijat itse. Mikään yläraja tuo noin tuhannen esineen valikoima ei sinänsä ollut, projekti rahoituksineen vain loppui Chaserin osatessa juuri 1022 esinettä.

Tutkijoiden mukaan Chaser kykeni jaottelemaan esineitä kategorioihin, esimerkiksi ”palloihin”, ja se ymmärsi, milloin sana viittasi tiettyyn esineeseen ja milloin toteutettavaan tekoon.

Nyt Chaserin kielellistä käsityskykyä on tutkittu lisää.

Chaserin omistajan, psykologi John Pilleyn mukaan koira erottaa toisistaan esimerkiksi käskyt ”to ball take frisbee” (vie frisbee pallon luokse) ja ”to frisbee take ball” (vie pallo frisbeen luokse). Chaser osaa siis ensin valita halutun esineen ja sitten viedä sen toiseen huoneeseen oikean vaihtoehdon viereen.

Käskyt toimivat, vaikka sanajärjestystä muutetaan: ”take frisbee to ball” johti tutkimuksissa samaan lopputulokseen kuin ”to ball take Frisbee”.

Tutkimus on julkaistu Learning and Motivation -lehdessä ja siitä kertoi Science News -sivusto.

Chaseria ja sen herttaista isäntää voi katsella vaikkapa YouTuben kautta.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Palveluskoirat koulutetaan noudattamaan täsmällisiä käskyjä. Oman sakemannimme olemme ”väärinkouluttaneet” seurakoiraksi. Se kuuntelee rupattelevaa ja ehdottelevaa puhetapaamme ja toimii yleensä aivan kuin puhetta ymmärtävä perheenjäsen. Poikkeustilanteita tulee, kun viettimoodi iskee päälle, yleensä hetkellisesti. Tuleekin mieleen, että koirien kykyjä usein aliarvioidaan.

Kyllä koirien kanssa pitemmän aikaa seurustellut huomaa koirien ymmärtävän paljon enemmän sekä elekieltä että ihan selvää puhettakin kuin mitä ”maallikot” luulevat. Koira pystyy lauseesta erottamaan joskus riittävästi tuttuja sanoja toimiakseen niitten pohjalta järkevästi, ilman että sanoja on sille koskaan opetettu ”käskyinä”. Riittää, että koira on ollut perheessa kyllin kauan ja että sille puhellaan johdonmukaisesti kun sen kanssa puuhastellaan.

Näitä luetaan juuri nyt