Kesälukemistoa: Naisia luonnon pauloissa

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Nainen on luonnossa yhtä lailla kotonaan kuin mies, mutta silti kulttuurisesta kuvastostamme puuttuvat lähes tyystin esimerkit naisesta luonnon kokijana. On metsästäjämiehiä, kalamiehiä, miehiä naparetkillä ja tutkimusmatkoilla, miehiä vuoria ja erämaita valloittamassa. Kirjallisuus on täynnä miesten erätarinoita; naisten luontotarinat puuttuvat.

Naisilla on aina ollut suhde luontoon siinä missä miehilläkin, vaikka maanviljelyksen synnystä alkanut kulttuurinen kehitys on pyrkinyt sitomaan naisen kotiin. 

Asia on muuttumassa. Viimeisten vuosikymmenien aikana vaeltavat, metsästävät, kalastavat ja vuorilla kiipeilevät naiset ovat yleistyneet. Heidän tarinansa ansaitsevat tulla näkyviin yhtä paljon kuin miestenkin.

Tähän tarpeeseen on halunnut osaltaan vastata Jenni Räinä Kulkijat-kirjallaan. Kirjailija lähtee luonnossa viihtyvien naisten kanssa vaeltamaan, metsästämään ja hillasuolle ja yrittää selvittää, mitä naiset etsivät erämaista ja hirvimetsältä. 

Kuva erämaista ja metsästysretkistä miehisinä paikkoina ei ole täysin totuudenmukainen. Räinä kertoo tutkimuksista, jotka ovat haastaneet käsitystä esihistoriallisen ajan sukupuolirooleista. Muinaisten metsästäjä-keräilijäkansojen hautalöydöt on pitkään tulkittu miehiksi, jos haudassa on ollut metsästykseen liittyvää esineistöä. Tarkentuneet tutkimusmetodit ovat osoittaneet, että esimerkiksi Amerikkaa varhain asuttaneiden kansojen metsästäjistä kolmannes tai jopa puolet oli naisia.