Kesälukemistoa: Kirjoita luovasti, kirjoita tietokirja
Onko tietokirjallisuus muuttumassa aiempaa monipuolisemmaksi? Toivon niin. Viime vuodet on puhuttu paljon esimerkiksi narratiivisesta ja luovasta tietokirjoittamisesta. Äänikirjojen suosio näkyy toivottavasti myös tietokirjojen puolella – ja äänikirjana suositaan ehkä toisenlaisia teoksia kuin painettujen kirjojen puolella. Sähkökirjojen monenlaiset mahdollisuudet alkavat taas jossain vaiheessa tuoda häilyvyyttä kirjan käsitteeseen.
Tietokirjallisuus ei todellakaan ole kuolemassa, vaan se muuntuu, risteytyy ja synnyttää uusia tietokirjalajeja kuin darwininsirkut ikään.
Kesäkirjasarjani toisessa osassa esittelen kirjoitusoppaan. Kaikille sellaisella ei tietenkään ole käyttöä, mutta toivon lukijakuntaani kuuluvan paljon asiantuntijoita, tutkijoita ja journalisteja, joilla on suunnitelmissa tietokirjan kirjoittaminen. Ja koska esimerkiksi kirjoittajakoulutus keskittyy hyvin paljon vain kaunokirjallisuuteen, kaikki suomeksi ilmestyvät tietokirjoittamisoppaat ansaitsevat näkyvyyttä.
Kirjavinkkini on tämä:
Kurinalaisuutta ja kuvittelua – Näkökulmia luovaan tietokirjoittamiseen. Toimittaneet Emilia Karjula ja Tiina Mahlamäki. Kustantamo Tarke, 2017. (Tarvepainate, eli tätä ei saa heti käteen kirjakaupoista, vaan se pitää tilata.)