Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kesälukemistoa: Ihminenkin roikkuu elonkirjon himmelissä

Blogit Tarinoita tieteestä 25.7.2020 13:16
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Luonnon monimuotoisuudesta eli elonkirjosta kertovalle sisällölle on valtava tarve. Viime vuosina ainakin minulle on karvaasti paljastunut, kuinka ohutta ihmisten tietous monimuotoisuudesta on. 

Samaan aikaan elonkirjo vähenee huolestuttavalla tahdilla. Tutkijat puhuvat jo maapallon historian kuudennesta sukupuuttoaallosta, joka on ilmastonmuutoksen ohella toinen planeettaamme parhaillaan koettelevasta ja ihmiskuntaa uhkaavasta suuresta katastrofista. 

Olen ajatellut, että suomalaisilla olisi peruskoulun, muualta hankitun sivistyksen ja yleisen elämänkokemuksen pohjalta käsitys siitä, että eliökunta muodostaa verkoston, jossa lajit ovat riippuvaisia toisistaan ja jossa jokaisella eliölajilla on lukematon määrä "tehtäviä", jotka tekevät niistä kokonaisuudelle tärkeän. Jokaisen eliölajin toimintaa hyödyntää iso valikoima muita lajeja, ja yksittäisen lajin väheneminen tai katoaminen voi suistaa raiteiltaan kokonaisia ekosysteemejä. Tällaisia riippuvuuksien ketjuja ei voi arvottaa sillä perusteella, tuntuvatko ne ihmisistä miellyttäviltä.