Ennustus uudeksi vuodeksi: rokotekeskustelu räjähtää käsiin

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Viimeinkin! Rokotteita on odotettu koronapandemian alusta saakka, ja nyt ne alkavat olla totta. Jo kolme rokotetta on saatu siihen pisteeseen, että ne on todettu tutkimuksissa tarpeeksi tehokkaiksi ja turvallisiksi. Ensimmäisenä kansalaisiaan taitaa ehtiä rokottamaan Iso-Britannia. Venäjällä on oma rokotteensa, mutten ole päässyt oikein käsitykseen, ovatko nyt käynnissä varsinaiset rokotukset vai vasta testaukset. 

Rokotteet ovat jo aikoja sitten osoittautuneet yhdeksi tieteen suurimmista keksinnöistä. Nyt niillä on taas tilaisuus osoittaa voimansa. Koronarokotteisiin ladataankin paljon toivoa. Se on ymmärrettävää: pandemia on vienyt käytännössä kaikilta jotain. Vähintäänkin harrastuksen tai kaveripiirin tapaamiset, mutta pahimmillaan läheisen, terveyden, sosiaaliset kontaktit tai elinkeinon.

Olen itse yrittänyt pysyä realistisena rokotteiden suhteen: Edelleen pitää olla kärsivällinen. Vaikka rokotteet on todettu tehokkaiksi, niiden hankinta eri maihin, jakelu ja ohjaaminen eri väestöryhmille on väkisinkin hidasta. Tässä kestää vielä, ja yllätyksiä voi tulla. 

Samaan aikaan rokotustoiveiden kanssa esiin alkavat nousta rokotteisiin liittyvät pelot. Niille on jo valmiiksi olemassa kaikupohjaa. Rokotevastaisuus ja rokotusepäröinti ovat ilmiöitä, joilla on yhtä pitkä historia kuin rokotteilla.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi levitetty vauhdilla HPV-rokotteesta huolestuneen lääkärin puheenvuoroa. Vaikka kyseessä on yksittäisen henkilön käsitys rokotteen haittavaikutuksista ja puheenvuoro liittyy tapahtumaan, jossa promotaan erityisesti lääketieteen ulkopuolisia ja tutkimattomia hoitomuotoja, moni näyttää luottavan videon sisältöön suorastaan hämmentävän paljon.