Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Eläinlääkäreille halutaan lupa antaa tutkitusti tehotonta hoitoa

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 14.2.2014 10:33
Eläinlääkintölakia ollaan uudistamassa tämän vuoden aikana. Maa- ja metsätalousministeriön tehtäviin kuuluva lakiuudistus on ollut lausuntokierroksella. Muutoksissa on paljon hyvää, ja käsittääkseni esimerkiksi eläinlääkärit ovat olleet tyytyväisiä. Muutokset sujuvoittavat tuotantoeläinten terveyden...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Itse olen myös hyvin epäileväinen homeopatian suhteen, mutta neiti/rouva filosofian tohtorin ei tulisi alkaa ehdottelemaan terapeutti titteliä ja sitä kautta aliarvioimaan eläinlääkärin rautaista ammattitaitoa uuden lakiuudistuksen myötä. En tiedä mikä on kirjoittajan käsitys eläinlääketieteestä, mutta lakimuutokseen on osallistunut ihmisiä jolla on vähintään 6 vuoden opinnot aiheesta. Filosofian tohtorit eivät käsittääkseni käsittele aihetta elleivät ole itse vapaa-ajalla kiinnostuneita ja ilman ammattipätevyyttä alan kirjojen lukeminen/ymmärtäminen sekä niistä käsitysten muodostaminen on pääasiassa kyseenalaista vrt google-tohtori.

Voi tuntua hassulta että lakitekstiin lisätään ns pseudotiede, koska ei monesti ole kliinisiä todisteita. Tähän minunkin opintoni on perustunut eli hoitaa voi vain ja ainoastaan kliinisiin tutkimuksiin perustuvilla hoitomuodoilla. Se on varmaa ja luotettavaa. Tämä on totta mutta keski-europpassa käytetään homepaattisiin luettavia lääkkeitä asiakkaiden toiveesta. Ei eläinlääkärin.

Homeopatia on tieteenala joka on valitettavasti vähän tutkittu ja herkästi pseudotieteeksi arvosteltu. Jos eläimen saa todistetusti hoidettua joillain yrteillä tms niin miksei sitä voi sillä hoitaa nyt ja tulevaisuudessa. Tarkoitan tässä kohtaa homeopaattisia hoitoja joita on tehty jo vuosia ja hoitotulokset olleet parantavia.

Lakiuudistusta ei pidä pelästyy vaan pitää hyvänä. Tulevaisuudessa eläinlääkärille avautuu enemmän mahdollisuuksia hoitaa eläimiä. Painottaen sanaa mahdollisuus.