Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Brittivangeilta pimitetään kirjallisuutta

Blogit Tarinoita tieteestä 31.3.2014 08:51
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Britit ovat keksineet vangeilleen aivan uuden lisärangaistuksen: vangit eivät saa enää vastaanottaa kirjoja lahjaksi.

Näin vangeilta yritetään varsinaisen vapauden lisäksi rajoittaa ajatuksen vapautta.

Ensikuulemalta brittivankiloiden uusi käytäntö ei ehkä kuulosta mitenkään järisyttävältä. Vangit saavat edelleen käyttää vankilan kirjastoa tai ostaa omilla pienillä korvauksillaan kirjoja. Vain lahjakirjat eivät enää tule perille.

Käytännön takana on oikeusministeri Chris Grayling. En tiedä, onko hän perustellut sitä millään. Ehkä kirjalähetyksiin ajatellaan sisältyvän vaaroja: Väliin voi yrittää piilottaa rahaa tai huumeita. Kirjan paperia voi yrittää käyttää epätoivottavien asioiden valmistukseen. Onko liian moni vanki loukkaantunut kirjaniskusta päähän? Vai onko tarkoitus vain näyttää, kuinka vakavasti Britannia suhtautuu rikollisuuteen?

Mitä kielto aiheuttaa käytännössä? Vanki ei saa käsiinsä haluamaansa kirjaa. Vangin läheinen ei voi lähettää hänelle kirjaa, josta ajattelee olevan hyötyä. Kirjakielto vaikeuttaa opiskelua ja tiedonhakua.

Nykyään puhutaan paljon tiedon avoimuudesta ja vapaasta saatavuudesta, ja vankien kirjakiellot sotivat näitä kauniita periaatteita vastaan. Lukemisen vaikeuttaminen on tiedon pimittämistä, aktiivista syrjäyttämistä yhteiskunnasta, eikä vankeja pidä syrjäyttää yhtään lisää, vaan heidän sopeutumistaan pitää päinvastoin helpottaa.

Entä kaunokirjallisuus sitten? Kaunokirjallisuuden lukeminen lisää empatian tunnetta, ja eikö juuri siitä ajatella monella väkivaltarikollisella olevan puutetta? Sciencessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa “mielen teoriaa” eli ihmisen kykyä ymmärtää toisen yksilön haluja, tavoitteita ja tunteita.

Ehkä Britannian oikeusministerillä onkin halu pitää vankilat täynnä ja rikollisuus suurena. Uhkakuvilla pelottelu on monen poliitikon keino yrittää aktivoida äänestäjäkuntaa.

Suomessa toivoisin hyvin päinvastaisia toimenpiteitä. Lisää kirjoja, avointa tietoa, kirjoittamista ja taideaktiviteetteja vangeille!

* * *

P.S. Pidän huhtikuun taukoa blogaamisesta. Toukokuun alussa palaan verstaalle. Pysykää linjoilla!