Äänikirjat muuttavat kirjamaailmaa - toivottavasti eivät kuitenkaan kuihduta

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kirjallisuuden myyntiluvut ovat menneet enemmän tai vähemmän alaviistoon jo kymmenisen vuotta. Silloin tällöin jokin kirjallisuudenlaji väläyttää toivoa kokonaisuuteen, ja välillä kokonaismyynnin lasku näyttää ainakin pysähtyneen. Yltiöriemukkaat uutiset ovat silti harvassa kirjamyynnin maailmassa.

Äänikirjat ovat poikkeus. Niiden myyntiluvut kasvavat kovaa vauhtia. Tosin tilaa on ollutkin kasvaa: suomalaiset äänikirjamarkkinat ovat olleet pienet ja nimekkeitä liikkeellä vähän. Aiemmin äänikirjoja on julkaistu lähinnä cd-muodossa tai yksittäin ladattavina tiedostoina, mutta nyt äänikirjoja kuunnellaan ennen kaikkea kahden lukuaikapalvelun, Bookbeatin ja Storytelin kautta.

Kirjailija ja Parnasso-kirjallisuuslehden tuottaja Karo Hämäläinen pohti kuukausi sitten äänikirjojen suosiota blogissaan ja haastatteli siinä yhteydessä minuakin.

Äänikirjojen suosiota onkin ollut mielenkiintoista tarkastella. Kuten Hämäläinenkin kirjoitti, kirjat saattavat muuttua, kun niitä aletaan kirjoittaa ensisijaisesti kuunneltaviksi. Kirjailijan työ saattaa muuttua.

Millaisia ominaisuuksia hyvältä äänikirjalta sitten vaaditaan?