Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

’Oumuamuan arvoitus – osa III

Blogit Taivaan tähden 14.12.2017 21:52
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Green Bankissa odotellaan viestiä tähtienvälisestä avaruusarkista. Kuva: NRAO

 

Stephen Hawking väittää massiivisen avaruuskappaleen olevan kenties muukalaisten emäalus.”

Näin otsikoi tuoreen uutisensa sci-techuniverse.com-sivusto, tuo avaruuskohujen Seiska.

Tästä teemasta on ollut aiemminkin puhetta eikä tilanne ole tällä välin muuttunut. Mikään ei edelleenkään viittaa siihen, että tähtienvälisestä avaruudesta tullut ja sinne kovaa kyytiä palaava pitkulainen asteroidi olisi keinotekoinen rakennelma.

Tähtitieteilijä Jason Wright on omassa blogissaan pähkäillyt oudon asteroidin kieppuvaa liikettä ja tullut siihen tulokseen, että kyllä: jos avaruusaluksen työntövoima hiipuisi ja rakettimoottorit simahtaisivat, se alkaisi kieppua samalla tavalla kuin ’Oumuamua.

Mikä ei vielä todista mitään, ei edes Wrightin itsensä mielestä, sillä hän ei ole avaruusalushypoteesin kannalla. Ongelma ei ole kieppuminen, vaan kuvitteellisten rakettimoottoreiden simahtaminen.

Toisin kuin scifi-elokuvista voisi päätellä, alukset eivät tarvitse avaruudessa kulkeakseen jatkuvaa työntövoimaa samalla tavalla kuin lentokoneet Maan ilmakehässä.

Esimerkiksi kuulennolla Apollo-aluksen vauhti kiihdytettiin Maata kiertävällä radalla niin suureksi, että se karkasi kotiplaneettamme vetovoiman kahleista ja pääsi suuntaamaan kohti Kuuta.

Sitten rakettimoottori sammutettiin. Matkan varrella tehtiin vain pieniä radankorjauksia ja seuraavan kerran päämoottori jyrähti käyntiin vasta siinä vaiheessa, kun Apollo-aluksen piti jarruttaa päästäkseen Kuuta kiertävälle radalle.

Sama pätee tähtienväliseen matkailuun, joka toistaiseksi on pelkkää kuvitelmaa. Ei siellä porhalleta rakettimoottorit tulta syöksien. Kun vauhtia on riittävästi ja suunta on oikea, työntövoimaa ei enää tarvita.

Hyvä esimerkki on Voyager 1 -luotain, joka laukaistiin kohti jättiläisplaneettoja vuonna 1977. Muutama vuosi sitten se siirtyi Auringon vaikutuspiiristä tähtienväliseen avaruuteen – ilman rakettimoottoria. Ja se jatkaa vääjäämättä kulkuaan, kunnes törmää johonkin tai alienit nappaavat sen haaviinsa.

Mutta kuten todettua, ’Oumuamua voi olla tähtienvälinen avaruusalus. Ja siksi Hawkingin ja Juri Milnerin Breakthrough Listen -ohjelman havaintoaikaa käytetään myös omituisen asteroidin ”kuunteluun” Green Bankin satametrisellä radioteleskoopilla.

Kuten Wright toteaa, rakettimoottorien rikkoutuminen ei välttämättä tarkoita, että myös aluksen radiolähetin olisi rikki.

Kuuluuko sieltä mitään? Pysykää kanavalla…