Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Onko ’Oumuamua sittenkin tähtienvälinen avaruusarkki?

Blogit Taivaan tähden 22.11.2017 12:45
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

’Oumuamuan muoto ei selviä valokuvista. Kuva: NOAO

Hävisin vetoni. Lokakuun lopussa kirjoitin Aurinkokunnan ensimmäisestä tähtienvälisestä vieraasta ja uumoilin sen saavan nimekseen Rama Arthur C. Clarken Uhka avaruudesta -romaanin aluksen mukaan. Olin väärässä. 

Kaukaisesta avaruudesta saapunut asteroidi saikin nimekseen ’Oumuamua, joka tarkoittaa havaijinkielellä tiedustelijaa tai sanansaattajaa. Kun sen erikoinen luonne selvisi, maailman suurimmat kaukoputket suunnattiin kohti vähäistä valopistettä, joka näytti olleen tulossa Vega-tähden suunnasta.