Onko ’Oumuamua sittenkin tähtienvälinen avaruusarkki?

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
’Oumuamuan muoto ei selviä valokuvista. Kuva: NOAO

Hävisin vetoni. Lokakuun lopussa kirjoitin Aurinkokunnan ensimmäisestä tähtienvälisestä vieraasta ja uumoilin sen saavan nimekseen Rama Arthur C. Clarken Uhka avaruudesta -romaanin aluksen mukaan. Olin väärässä. 

Kaukaisesta avaruudesta saapunut asteroidi saikin nimekseen ’Oumuamua, joka tarkoittaa havaijinkielellä tiedustelijaa tai sanansaattajaa. Kun sen erikoinen luonne selvisi, maailman suurimmat kaukoputket suunnattiin kohti vähäistä valopistettä, joka näytti olleen tulossa Vega-tähden suunnasta. 

Jälleen voi siteerata ostoskanavien fraasia: eikä tässä vielä kaikki. 

Kun himmenevää valopistettä seurattiin tarkasti, sen kirkkauden huomattiin vaihtelevan säännöllisesti. Siinä ei ole vielä mitään erikoista, sillä asteroidit ovat yleensä epäsäännöllisen muotoisia. Kun ne kieppuvat avaruudessa, Auringon valaiseman pinta-alan koko vaihtelee, mikä näkyy kirkkauden muuttumisena.