Blogit

Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Kuinka minulta meni luottamus

Blogit Tähän on tultu 15.2.2016 16:31
Pertti Jarla
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Viime blogituksesta on aikaa. Tällä välin pakolaisvirrat ovat lähteneet liikkeelle Turkin leireiltä: ihmistrokarit ovat houkutelleet heitä sokerisella Suomi-mainonnalla. Sen vastapainoksi hallituksemme on lähettänyt vahvaa signaalia, että Suomi on paska maa.  Tämä onnistui antamalla Perussuomalaisten sanella pakolaispolitiikkaa. Viesti meni perille omillekin kansalaisille, tilanteessa, jossa olemme muutenkin olleet vaarallisen masentuneita vuodesta 2012.

Näin kirjoitti tänään eräs kollega Postin palveluista: ”Väkisinkin tulee mieleen että joku yrittää kerätä viimeiset hillot ennen kuin homma pistetään pakettiin. Samaan tyyliin taidetaan johtaa koko maata.”

Pahoinvointia ja epäluottamusta ei herätä niinkään taloustilanne, vaan epäusko että nykyinen hallitus saisi sitä korjatuksi. Islanti on nousemassa lamasta ja maksanut ulkomaisille velkojille toimimalla jokseenkin päinvastoin kuin meillä on toimittu, huomaamme nämä uutiset kyllä.

Minun uskoni oikeistolaiseen talouspolitiikkaan meni seuraavasti: pidin pitkään maamme poliittista systeemia kaikenkaikkiaan toimivana, eri puolueet tasapainottavat toistensa ylilyöntejä. Kokoomusta pidin jonkinlaisena systeemin osana tarpeellisena kirstunvartijana, joka haluaa pitää talouden vahvana, kaikenmaailman luuserit pitäköön huolen itsestään.

Sitten tuli Guggenheim-museoprojekti, keskellä jo varsin ankeaa lamaa. Vasemmistolaiset ja vihreät, pössyttelevät kumisaapashaihattelijat, tekivät selväksi että hanke on taloudellisesti ei vain epävarma vaan tuhoon tuomittu. Nyt kokoomuslaiset vaikuttajat laittoivat kukkahatun syvälle päähänsä! Kulttuuri on niin tärkeää että on näköalattomuutta tuijotella numeroita. Jan Vapaavuori, tiukka talousmies, sanoi muistaakseni että uusien rakennusten tekeminen kaupunkiin on aina kiva asia jota ei tulevaisuudessa varmasti kaduta.

Tämä siis tilanteessa, jossa oltiin jo tehty hyvin selväksi, että ihan kaikesta on nyt vain pakko höylätä, myös vanhoilta ja sairailta. Annettiin signaali, että Guggenheim-pömpelin tuoma pöhinä on tärkeämpi asia kuin esimerkiksi kunnollisen sairaanhoidon takaaminen kaikille. Tässä kohtaa alkoi tulla selväksi, että ainakaan Kokoomuksen johtoa ei kiinnosta terve kansantalous niinkään kuin joidenkin omia sidosryhmiä kiinnostavien diilien varmistaminen.

Jotta ei menisi vain Kokoomuksen haukkumiseksi, muistettakoon että valtion tuottoisan sähkönsiirtotoiminnan myynti Carunalle, joka ei maksele juuri lainkaan veroja, kelpasi kaikille silloisille hallituspuolueille Vassareita lukuunottamatta.

Kansantalouden ja yleisen turvallisuuden kannalta olisi hyvä valaa tulevaisuudenuskoa kansalaisiin, mutta tästä ei välitetä kun on niin makoisa tilaisuus ajaa elinkeinoelämän vaatimat yhteiskunnalliset uudistukset läpi. Äkkiä ennen kuin talous alkaa elpyä hallituksesta huolimatta, ja pelottelu ei enää uppoa silleen.