Onko WC ihmisoikeus?

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Tänään on se päivä, jolloin Suomessa tulee voimaan YK:n sopimus vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksista. Mikä on tänään toisin kuin eilen? Onko jokaisella työ- ja kokouspaikkalla INVA-wc, joka on riittävän suuri, että sinne pääsee pyörätuolilla ja sinne tarvittaessa mahtuu myös avustaja?

Diversiteetti on luonnossasuojeluperuste – onko ihmisen moninaisuutta suojeltava? Onko jokaisella oikeus syntyä ja saada tarvitsemansa inhimillinen hoiva ja hoito koko elämänsä ajan? Onko jokaisella lapsella mahdollisuus käydä lähikoulua ja saada tarvitsemansa tuki, esimerkiksi viittomakielistä opetusta tai oppimateriaalit pistekirjoituksella tai selkokielellä tai kuvilla?

Saako jokainen työtä, se kuuluu perusoikeuksiin. Vammaisten ihmisten työttömyysaste on huomattavasti suurempi kuin muun väestön. Voiko jokainen liikkua vapaasti ja valita asuinpaikansa? Onko jokaisella oikeus äidinkielen? Onko jokaisella oikeus perheeseen?

YK:n sopimus kattaa kansalais- ja poliittiset oikeudet, taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet. – Esimerkiksi kehitysvammaiset ihmiset saivat Suomessa äänioikeuden vasta 1972. – Onko kaikilla mahdollisuus saada ympäröivästä yhteiskunnasta riittävästi tietoa sellaisella tavalla, jota hän voi ottaa vastaan ja ymmärtää?

Vammaisuuden ei aina ja kaikkialla ole ymmärretty samalla tavalla. Vammaiset ihmiset ovat olleet taloudellinen rasite, josta on yritetty selviytyä mahdollisimman halvalla. He ovat olleet parempiosaisten hyväntekeväisyyden kohde. Lääketieteen edustajat ovat halunneet parantaa ja kuntouttaa heitä. Kirkossa vammaiset ihmiset ovat olleet diakonian kohde.

Ihmisoikeusajattelu korostaa osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Monet esteet voidaan osallistumisen tieltä raivata ja kohtuullisia mukautuksia voidaan toteuttaa hyvällä tahdolla, luovuudelle ja kohtuullisilla kustannuksilla.

Tämä on hyvä päivä aloittaa asennemuutos!

Lue lisää:

YK:n vammaissopimus

YK:n vammaissopimus selkokielellä

YK:n vammaissopimus käyttöön! käsikirja

Miksi vammaissopimus on tärkeä?