Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Miljoona suomalaista ei voi olla väärässä

Blogit Rajalla 4.3.2014 07:38
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Sirkushuveja ja leipää, kumpi on tärkeämpää! Sirkushuvit saavat nälän unohtumaan. Yhteinen nauru vaientaa yksinäisen itkun. Kyllä kansa tietää, mitä kansa tarvitsee!

Ällistelen ihmisten erilaisuudelle – moninaisuudelle – nauramista. Hämmästelen ihmisten ulkonäön, puhetavan, pukeutumisen, maneerien pilkkaamista. Ihmettelen Putouksen suosiota.

Arvomaailmamme vaikuttaa siihen, mille nauramme. Lauantai-iltojen viihdeohjelmat ovat naurattaneet suomalaisia vuosikymmeniä. Lauantai-iltana saunan jälkeen suomalaiset rentoutuvat työ- tai työttömyysviikon rasituksista huumorin parissa.

Kari Kyrönseppä kertoo, kuinka naurettavan hahmon takana voi olla oikea, todellinen ihminen. Nauramme ihmiselle. Onko nauru hyväntahtoista, hyväksyvää, kannustavaa naurua ihmiselle, myös itsellemme? Mokista ja hankalista tilanteista selviää helpommin nauramalla niille. Itselle nauraminen on vaikeaa, mutta se auttaa ottamaan elämän kolhut vastaan ilman suurempia mustelmia. Se myös asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Hanna Järvelän ja Anna Keinäsen pro gradu -tutkielman mukaan huumoria on selitetty mm. ylemmyys- tai huojennusteorioilla. Vahingonilo on meille tuttu tunne, niin myös ylemmyydentunne, kun nauramme tuntiessamme oman paremmuutemme ’noihin toisiin’ verrattuna. Nauraminen lievittää stressiä, helpottaa kipuja, vähentää hämmennystä ja pelkoa, rentouttaa ja lisää itseluottamusta. Onpa olemassa naurujoogaa ja nauruterapiaa.

Nauru on ominaista vain ihmiselle. Lapsi oppii vähitellen, mille on sopivaa nauraa. Naurua säätelevät mm. kasvatus, luonne ja muiden esimerkki. Tunnistamme naurun jo muutamasta merkistä. Naurun ilmenemismuotoja ovat: hohottava tai ulvova ääni, suun avaaminen levälleen, suupielten venyttäminen, nenän rypistäminen, silmien sulkeminen, silmien ulkonurkkien rypistys, ilon kyyneleet, pään heittäminen taaksepäin, olkapäiden kohottaminen, ruumiin hytkyminen, itsensä hakkaaminen ja jalkojen polkeminen.

Onko siis naurun tarkoitus mörön karkotus? Kyrönseppä vastaa: ”Aika monen onnistuneen (sketsi)hahmon taustalla on katsojan pelko kohdata väärällä tavalla poikkeavia ihmisiä.” Voiko poikkeavasta ihmisestä tulla naurettavuuden kautta hyväksytty? Voiko tällä tavalla hälventää erilaisuuden pelkoa ja lisätä hyväksyntää monenlaista ihmisyyttä kohtaan? Entä millainen on oikealla tavalla poikkeava ihminen?

Kyrönsepän mukaan sketseissä ei pilkata hahmojen taustalla olevien ihmisten ominaisuuksia, vaan meidän ennakkoluulojamme. Näin varmaan on. Silti minulle jää epämiellyttävä olo, kun kuuntelen yleisön naurun hohotusta Putouksen liioiteltujen hahmojen toilailuille. Eihän kansa voi olla väärässä…

 

 

 

 

 

 

 

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.