Vuotaja saisi potkut Ratasta

Antti Herlin
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Koneen pääjohtaja Antti Herlin haluaa keskusrikospoliisin selvittävän, kuka vuoti julkisuuteen häntä koskeneen rikostutkinnan (SK 6/2006). Herlin näyttää epäilevän, että vuotaja piilee Rahoitustarkastuksessa (Rata). Miltä tämä kuulostaa, johtaja Kaarlo Jännäri?

Teksti Kustaa Hulkko
(SK 7/2006)

»Minun on vaikea uskoa, että tieto olisi lähtenyt meiltä. Se ei kuulu tapoihimme. Yritämme olla näissä asioissa hyvin tiukkoja. Vain hyvin pieni ryhmä on ollut tietoinen tästä tapauksesta ja asiakirjat ovat olleet vain harvojen nähtävillä.»

»Mutta kaikki on mahdollista, en mene vannomaan. Olisi erittäin valitettavaa, jos paljastuisi, että vuoto tuli Rahoitustarkastuksesta; tietysti on valitettavaa sekin, jos vuotaja on poliisi. Virkasalaisuuden paljastaminen on selvä virkavirhe. Ratassa se olisi irtisanomisen peruste. »

Herliniä ei lopulta syytetty. Nyt hän sanoo olevansa »ymmällään» erityisesti Ratan toiminnasta. Miten kommentoitte?

»Jos meille syntyy arvopaperimarkkinoiden normaaliseurannassa epäilys sisäpiiritiedon väärinkäytöstä, kurssimanipulaatiosta tai muusta rikoksesta, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä selvittämään sitä. Ja jos meistä on aihetta tutkia asiaa perusteellisemmin, meidän pitää lähettää se poliisille, jolla on laajemmat valtuudet selvittää asiaa.»

Kestääkö Suomen pörssivalvonnan taso kansainvälisen vertailun?

»Käsitykseni mukaan Suomen asiat eivät ole tässä suhteessa mitenkään huonosti. EU:ssa olemme vähintään keskitasolla.»

Herlin piti Ratan osumatarkkuutta heikkona. Tutkittuja tapauksia on paljon, mutta vain harvat päätyvät tuomioon.

»Suurin osa Ratan selvityksistä jää organisaation sisäisiksi. Esimerkiksi viime vuonna tutkimme 41 tapausta ja vain kolme päätyi eteenpäin eli tutkintapyyntöön poliisille tai julkiseen huomautukseen. Kymmenissä tapauksissa totesimme, ettei ollut mitään epäilyttävää tai ei ollut mahdollisuutta saada näyttöä.»

»Poliisille menevien tapausten vähäistä määrää selittää osin se, että usein mukana on myös ulkomaisia tahoja. Silloin meidän pitää kääntyä ulkomaisten viranomaisten puoleen ja pyytää tarkemmat tiedot, keitä mahtaa olla kauppojen takana. Se myös pidentää selvitysaikoja.»

Herlinin jutun tutkinta oli jumissa lähes kaksi vuotta Ratan tutkintapyynnön jälkeen. Kenen vika se oli?

»Me kiirehdimme tutkintaa, jos sillä on suuri yhteiskunnallinen merkitys yritysten tai mukana olevien ihmisten aseman vuoksi. Aikaisemmin kiistämättä syntyi sumaa poliisin työtaakan ja resurssien vähyyden takia. Toivottavasti tämä aika on nyt takanapäin. Ainakin poliisin voimavaroja on lisätty.»

Miksi jarrutitte Koneen ja Cargotecin listautumisvalmisteluja keväällä 2005, kuten Herlin väitti?

»Tätä väitettä emme ymmärrä ollenkaan. Lain mukaan listautumisesitteen käsittelyaika on 10 päivää ja se oli meillä käsittelyssä 10 päivää. Se ei kuulosta minusta viivyttelyltä. Ainoa tavallisuudesta poikkeava keskustelu liittyi siihen, että esitteen hyväksymispäivänä Helsingin Sano-mat julkaisi kirjoituksen poliisitutkinnasta. Sen takia vaadimme, että esitteessä pitää olla prosessista maininta.»