Viron pääministeri kutsui Suomen suurlähettilään puhutteluun: matkustusrajoitukset "kohtuuttomia"

Pääministeri Kaja Kallaksen mukaan rajoitukset asettavat Suomen ja Viron suhteet huonoon valoon.

koronavirus
Teksti
Kaja Kunnas

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Virossa moni pettyi Suomen eilen torstaina julkistamiin matkustusrajoitusten lievennysten niukkuuteen. Pääministeri Kaja Kallas kutsui suurlähettiläs Timo Kantolan puheilleen perjantaiaamuna 4. kesäkuuta.

Kallaksen mukaan rajoitukset eivät enää ole kohtuullisia, suosivat lentoliikennettä ja asettavat Suomen ja Viron suhteet huonoon valoon.

”Suomen hallituksen eilinen päätös kyllä tietyssä määrin lieventää tilannetta, mutta pelkän lentoyhteyden salliminen ei mahdollista paluuta normaaliin elämään. Ei ole myöskään ymmärrettävää yhden kuljetusvälineen suosiminen muihin nähden”, Kallas sanoo Viron pääministerin kanslian tiedotteessa.

Viro arvostelee Suomea myös Euroopan unionin neuvostossa yhdessä sovittujen matkustussuositusten sekä Schengen-sopimuksen rikkomisesta.

Viro on tarjonnut Suomelle erilaisia ratkaisuja. Laivayhtiöt ovat kolmen kuukauden ajan edellyttäneet negatiivista testitulosta. Tulossa on digitaalinen rokotetodistus, Kallas muistutti.

 

Viron lehdistössä on arvosteltu yhä kiihtyvällä tahdilla Suomen määräämiä rajoituksia ja käsitelty niiden vaikutusta Suomessa työssä käyvien perheisiin, turismiin ja Tallink Silja –laivayhtiöön.

Odotukset rajoitusten purkamiseksi olivat Virossa torstaina korkealla, sillä virustilanne on parantunut nopeasti ja Virossa pääosa rajoituksista on poistettu. Turisteja odotetaan museoihin, kylpylöihin ja terasseille.

Perjantaina Virossa havaittiin 96 koronatartuntaa. Tartuntoja kahden viikon aikana 100 000 ihmistä kohden on 127, mikä on edelleen huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Suomi on tammikuun lopulta alkaen sallinut vain välttämättömän työmatkaliikenteen Schengen-alueelta. Sen seurauksena suuri joukko aiemmin virolaisen kodin ja suomalaisen työpaikan väliä pendelöineistä työntekijöistä jäi Suomeen.

Rajoitus on iskenyt etenkin niihin työntekijöihin, joilla ei ole vakituista asuinpaikkaa Suomessa. Torstaina ilmoitetut lievennykset sallivat työmatkat Schengen-maista lentokoneella.