Vihreistä vaaditaan Vanhasen eroa

eroaminen
Teksti
Tuomo Lappalainen

Pääministeri Matti Vanhasen asemaa horjutetaan nyt myös hallituksen sisältä. Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kristian von Essen vaatii tuoreessa Vihreässä Langassa suoraan Vanhasta siirtymään sivuun.

Matti Vanhanen
Pääministeri Matti Vanhanen eduskunnan kahvilassa ennen täysistuntoa Helsingissä lokakuussa. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Von Essen myöntää ruotsiksi kirjoittamassaan kolumnissa, joka on otsikoitu ytimekkäästi ”Avgå, Vanhanen”, että Vanhanen on ollut vihreiden kannalta monella tapaa hyvä pääministeri. Hänen mielestään puolueen pitää kuitenkin unohtaa nyt taktiset näkökohdat, sillä pelissä on paljon isompia asioita, viime kädessä koko politiikan uskottavuus.

Von Essen hämmästelee, kuinka taitavasti Vanhanen on onnistunut ohjaamaan huomion Silminnäkijä-ohjelmasta syntyneeseen ”Lautagateen” ja väistämään samalla kaikki kysymykset, jotka koskevat pääministerin suhdetta keskustaa rahoittaneisiin yleishyödyllisiin säätiöihin. Hän myös moittii tiedotusvälineitä siitä, etteivät ne ole enää viime aikoina panneet Vanhasta tarpeeksi lujille.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ei ole ensimmäinen vihreä, jonka luottamus Vanhaseen on horjunut vaalirahakohun takia. Puolueen kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Outi Alanko-Kahiluoto vaativat hallituksen eroa ja uusia vaaleja jo muutama viikko sitten.