Vaalirahoitussotku saa kummallisia piirteitä

kokoukset
Teksti
Karri Kokko
jarmo korhonen ja matti vanhanen

Vaalirahoitussotkuun tuli maanantaina jälleen uusia piirteitä. Kahdessa tapauksessa toisen ihmisen sanomiset kiistettiin. Koko soppa alkaakin näyttää yhä kummallisemmalta.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen (vas.) ja puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Vaalirahoituksessa näkyvästi esillä olleen Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Kosunen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhdistys perustettiin joulun alla 2006 keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhosen huoneessa puoluetoimistossa.

Korhonen kiistää osallistuneensa perustamiskokoukseen. Omien sanojensa mukaan Korhonen ei liioin ole ollut mukana yhdistyksen toiminnassa tai osallistunut ylipäänsä sen kokouksiin. Yhdistyksen puheenjohtajan Pekka Lindin hän sanoi tavanneensa ensimmäisen kerran vasta äskettäin.

Kosusen mukaan perustamiskokouksessa olivat hänen itsensä ja Korhosen lisäksi vaalirahoituksen junailijana tunnettu Nova Groupin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki ja keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola. Korhonen on jo aiemmin korostanut, ettei keskusta ollut aloitteentekijänä yhdistyksen perustamisessa.

Yhdistys jakoi viime eduskuntavaalien alla yli 400 000 euroa vaalitukea. Kosunen kertoo lehtihaastattelussa, ettei hän tiedä, millä perustein tukea jaettiin. Hän ei ainakaan ole ollut yhdessäkään kokouksessa mukana.

Toinen kiista nähtiin Ilta-Sanomien sivuilla. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli viestittänyt sunnuntaina lehdelle, että hän yritti hankkia rahoitusta vain hänen ja silloisen vihreiden ehdokkaan Merikukka Forsiuksen yhteiseen ilmastopoliittiseen tilaisuuteen. Forsius, joka taannoin loikkasi kokoomukseen, on asiasta kuitenkin eri mieltä. Forsiuksen mukaan Vanhanen suositteli hänelle vaalitukea Kehittyvien maakuntien Suomelta.

”Vanhanen oli siinä aloitteellinen. Häneltä itseltään sain semmoisen tiedon ennen vaaleja, että hän on esittänyt tai jossakin yhteydessä maininnut nimeni. Hän sanoi vain, että sieltä mahdollisesti ollaan yhteydessä”, kertoi Forsius lehdelle.

Tilanne alkaa olla nyt siinä vaiheessa, että sanaa vastassa on toisen sana. Selvää kuitenkin on, että niin yhdistyksen perustamisessa kuin toisen suosittelemisessakaan ei sinänsä ole mitään laitonta.

Teksti Risto Jussila (STT)
Kuva Heikki Saukkomaa / LK